Legătura dintre sforăit și tensiunea arterială

Legătura dintre sforăit și tensiunea arterială

Un studiu australian a identificat o legătură între sforăit și o tensiune arterială ridicată.

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Flinders din Australia de Sud, persoanele care sforăie în mod regulat noaptea sunt mai predispuse să aibă o tensiune arterială ridicată și hipertensiune arterială oscilantă.

Studiul a constatat că 15% dintre cei peste 12.200 de subiecți au sforăit, în medie, mai mult de 20% din noapte, pe o perioadă de monitorizare de șase luni. De asemenea, cei care au sforăit cel mai mult au avut o tensiune arterială sistolică mai mare cu 3,8 mmHg și o tensiune arterială diastolică mai mare cu 4,5 mmHg decât subiecții care nu sforăiau.

ADVERTISING

Studiul echipei de la Flinders este primul care a folosit tehnologii de monitorizare la domiciliu de-a lungul mai multor nopți, pe o perioadă prelungită, pentru a investiga legătura dintre sforăit și hipertensiune.

Participanții la studiu au fost de vârstă mijlocie și 88% dintre ei erau bărbați.

”Pentru prima dată, putem spune în mod obiectiv că există o legătură semnificativă între sforăitul regulat pe timp de noapte și hipertensiunea arterială”, a declarat, într-un comunicat de presă, Bastien Lechat, unul dintre autorii cercetării.

ADVERTISING

”Am observat că la cei care sforăie în mod regulat riscul de a avea hipertensiune arterială oscilantă a fost aproape dublu. Acest risc aproape că s-a dublat din nou la persoanele care sforăiau în mod regulat și aveau apnee în somn față de cele care nu sforăiau în mod regulat”, a explicat și profesorul Danny Eckert, director al departamentului de sănătate a somnului de la Universitatea Flinders, și el implicat în studiu.

Sforăitul poate servi, de asemenea, ca un semn de avertizare timpurie a hipertensiunii arteriale, deoarece calitatea slabă a somnului din cauza sforăitului poate agrava riscul de hipertensiune arterială.

ADVERTISING

Hipertensiunea arterială este termenul medical pentru tensiunea arterială ridicată pe o perioadă lungă de timp. Aceasta poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi insuficiența cardiacă, AVC, boli de inimă sau boli de rinichi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇