Italia a dublat intervalul de rapel la Pfizer și Moderna și anunță măsuri și pentru dozele de AstraZeneca refuzate de oameni

Italia a dublat intervalul de rapel la Pfizer și Moderna și anunță măsuri și pentru dozele de AstraZeneca refuzate de oameni

Ministrul Sănătăţii din Italia, Roberto Speranza, a anunţat luni că va fi extins intervalul de timp între prima vaccinare şi rapel în cazul dozelor cu serurile Pfizer şi Moderna de la 21 de zile, câte sunt în prezent, la 42 de zile.

Ministrul italian a mai spus că dozele de AstraZeneca disponibile în urma refuzului oamenilor de a se vaccina cu acest ser vor fi disponibile fără restricţii pentru oricine doreşte să primească acest vaccin, transmite EFE.

Într-un interviu publicat luni de cotidianul italian La Repubblica, Speranza a explicat că Agenţia Italiană a Medicamentelor (AIFA) „oferă posibilitatea unei a doua doze la 42 de zile, ceea ce permite recuperarea a două sau trei săptămâni, lucru care poate fi util în această fază”.

ADVERTISING

”Este un pas înainte pentru a putea injecta cu o primă doză un număr mai mare de persoane”, a spus ministrul, care nu a precizat însă de când anume va începe să se aplice această măsură. De precizat că decizia se încadrează în prospectul ambelor vaccinuri, 21 de zile fiind perioada minimă prevăzută pentru rapel.

În ceea ce priveşte prioritatea la vaccinare, ministrul a menţionat că în prezent sunt programate persoanele de peste 80 de ani, urmează cei între 70 şi 80 de ani, iar în câteva săptămâni cei de peste 60 de ani vor putea să se prezinte la centre fără restricţii pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca rămas nedistribuit.

ADVERTISING

Guvernul vrea ca toți cei peste 80 de ani să fie vaccinați luna asta

Speranza a dat asigurări că toate persoanele de peste 80 de ani vor fi vaccinate în aprilie şi că, până la sfârşitul lui iunie, acelaşi lucru va fi valabil şi pentru persoanele de peste 60 de ani, al căror număr se ridică la 18 milioane.

Pentru aceasta, ministrul italian a indicat că în acest trimestru sunt aşteptate să sosească 50 de milioane de vaccinuri, plus alte 7,3 milioane de vaccinuri cu serul Johnson & Johnson, ceea ce va oferi un impuls campaniei de vaccinare, afectată de întârzieri majore.

În ceea ce priveşte relaxarea restricţiilor, Roberto Speranza a făcut apel la prudenţă pe tot parcursul lunii aprilie, dar a adăugat că intensificarea campaniei de vaccinare "va permite să privim cu încredere spre viitor".

ADVERTISING

În mai, "ar putea apărea condiţiile pentru aplicarea unor măsuri mai puţin restrictive, similare celor aplicate în zonele galbene", adică zonele cu risc scăzut de propagare a coronavirusului, însă "trebuie să fim cu grijă şi foarte prudenţi şi să facem lucrurile gradual", a spus el.

Ministrul Sănătăţii a amintit că de luni aproape întreaga Italie este sub cod epidemiologic portocaliu, care permite anumite relaxări, şi doar regiunile Campania, Puglia, Valle d'Aosta şi Sardinia se află în continuare în zona roşie.

Acest lucru va permite o relaxare a restricţiilor pentru peste 48 de milioane de persoane, iar în timpul acestei săptămâni Guvernul ar putea decide redeschiderea anumitor activităţi către finalul lunii dacă situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte, potrivit mass media locale.

Citește mai multe despre evoluția epidemiei de COVID-19 în Italia și măsurile impuse de autorități:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇