Maia, descoperirea care ar putea ajuta milioane de cupluri să facă copii

Maia, descoperirea care ar putea ajuta milioane de cupluri să facă copii

Cercetătorii au descoperit o proteină cu rol decisiv în procesul de fertilizare, care ar putea ajuta milioane de cupluri să aibă urmași. Totodată, infertilitatea inexplicabilă ar putea avea acum o explicație.

Proteina nou identificată se numește Maia, după zeița greacă a maternității, și se găsește pe suprafața ovulelor umane. Proteina pare să fie implicată în fuziunea spermatozoizilor și a ovulelor, scrie The Guardian.

Echipa de oameni de știință din Marea Britanie, Cehia și Japonia a descoperit că Maia este, în mod normal, prezentă pe suprafața ovulelor umane. Dar dacă ea este blocată, de exemplu de anticorpi, spermatozoizii nu vor putea fuziona cu ovulele.

ADVERTISING

În cadrul testelor, gena pentru Maia a fost introdusă în celulele umane non-ovul, astfel încât acestea să producă proteina pe suprafața lor. Când aceste celule au fost expuse la sperma umană într-o farfurie, spermatozoizii s-au legat și au fuzionat cu celulele în același mod ca fertilizarea naturală.

„Acest lucru a arătat că această proteină era importantă, pentru că altfel celulele nu ar fi fuzionat”, a declarat profesorul Harry Moore, de la Universitatea Sheffield, din Anglia, autorul principal al studiului.

ADVERTISING

Cercetările ulterioare au arătat că spermatozoizii se leagă inițial de o proteină de pe suprafața ovulului numită Juno, după care se desprind de Juno și se leagă de Maia. Maia colapsează apoi în membrana ovulului, atrăgând spermatozoizii în celulă.

Autorul studiului speră că vor putea fi dezvoltate teste pentru a explora dacă spermatozoizii unui individ nu se pot lega de Maia sau dacă unele ovule nu au această proteină pe suprafața lor.

„Aceste teste sunt posibile; este dificil de spus dacă vor deveni comune”, a spus el, adăugând că identificarea unor astfel de probleme ar putea ajuta la direcționarea clinicienilor către tehnici care pot depăși dificultatea.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇