Firea extinde la nivel național proiectul din București care sponsorizează fertilizarea in vitro. Cine se va putea înscrie în program

Firea extinde la nivel național proiectul din București care sponsorizează fertilizarea in vitro. Cine se va putea înscrie în program

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță că proiectul din București privind decontarea fertilizării in vitro va fi extins la nivel naţional, după o serie de consultări cu societatea civilă.

Aceasta spune că în program se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 și 45 de ani. Cuplurile care aplică pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite și se pot înscrie pentru decontarea fertilizării in vitro (FIV) și femei singure.

Suma maximă decontată va fi de 4.500 de euro și include atât tratamentele necesare înainte și după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivā de monitorizare.

ADVERTISING

De asemenea, precizează Gabriela Firea, pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât și pentru embrio-transfer.

”Se legalizeazā și la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervă. De asemenea, se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti”, scrie ministrul pe Facebook.

Potrivit Gabrielei Firea, proiectul acoperă astfel toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro, astfel încât românii să nu mai fie nevoiți să plătească bani grei în alte țări europene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Proiectul național privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro pornește de la subprogramul Ministerului Sănătății și de la programul aplicat în București în ultimii 4 ani.

Vor fi îmbunătățiri, ca urmare a experienței pe care o avem deja. Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în București se va multiplica în curând în toată țara. FIV “O șansă pentru cuplurile infertile” este un proiect inițiat de mine, acum 4 ani, și votat de consilierii generali PSD, PNL, ALDE, PMP. Singurii care s-au opus la debut și, ulterior, când completam necesarul financiar prin rectificări bugetare, au fost consilierii USR”, subliniază Firea.

ADVERTISING

Rezultatele proiectului din București

Ministrul punctează și rezultatele pe care le-au avut cele două proiecte din București, FIV 1 și FIV 2.

Astfel, spune Firea, peste 500 de copii s-au născut în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluție.

Ea nu ratează ocazia de a-l ataca din nou pe Nicușor Dan, criticându-l că a redus fondurile pentru proiectul “O șansă pentru cuplurile infertile”.

”În final, mărturisesc încă o dată cât de mult regret că la București nu s-au putut găsi resurse pentru continuarea proiectului “O șansă pentru cuplurile infertile”. Răzbunări politicianiste meschine au îngropat fără remușcări un proiect bun, care și-a dovedit eficacitatea și care putea transforma speranțele în realitate pentru mulți părinți și de acum înainte.

În campania electorală, Nicușor Dan a spus că nu va continua acest „proiect populist al lui Firea”. După valul de reacții critice din partea societății civile, a reformulat și a spus, cu jumătate de gură, că va menține proiectul.

De fapt, a „menținut” proiectul dar a alocat bani doar pentru 100 de proceduri, nu pentru cele 1.000 prevăzute. Chiar și așa, nici pentru cele 100 de solicitante nu a asigurat finanțarea totală. Așadar, nu a anulat proiectul, dar l-a diminuat considerabil, prin lipsa finanțării”, a conchis Firea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇