Infecțiile urinare pot duce la delir. Medicii tocmai au găsit o cale neconvențională de a-l trata

Infecțiile urinare pot duce la delir. Medicii tocmai au găsit o cale neconvențională de a-l trata

Deși pare ciudat la prima vedere, delirul este destul de comun în rândul femeilor cu infecții ale tractului urinar (ITU), mai ales în cazul în care acestea au intrat la menopauză.

Însă oamenii de știință au reușit să prevină simptomele delirului printr-o metodă neașteptată, respectiv cu ajutorul estrogenului.

Tratamentul a fost încercat de o echipă de cercetători de la Centrul Medical Cedars-Sinai din California, SUA, pe șoareci de laborator, se arată într-un raport publicat de Scientific Reports, citat de Medical Xpress.

ADVERTISING

În cadrul experimentelor, s-a dovedit că șoareci cu ITU, cărora li se indusese menopauza, aveau simptome de delir, cum ar fi anxietatea și confuzia.

Atunci când au tratat șoarecii cu estrogen, nivelurile de proteină de reglare a sistemului imunitar - numită interleukina 6 (IL-6) - din sânge și comportamentul asemănător delirului au fost mult reduse.

Nu s-au descoperit schimbări în ceea ce privește severitatea infecției urinare.

În prezent, este o practică obișnuită ca delirul indus de ITU să fie tratat cu antibiotice, chiar dacă nu există studii clinice care să indice că această practică este eficientă. Tocmai de aceea, un astfel de tratament nu este susținut de ghidurile de practică clinică.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇