Gheorghiță: La finalul anului, am putea depăși 70% din populație vaccinată. Într-o lună, s-au vaccinat peste un milion de persoane noi

Gheorghiță: La finalul anului, am putea depăși 70% din populație vaccinată. Într-o lună, s-au vaccinat peste un milion de persoane noi

Dacă în România se păstrează o medie de 80.000 de persoane care se imunizează zilnic cu prima doză, până la finalul anului am putea avea o rată vaccinală de 70%, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare antiCovid.

”Dacă ritmul de vaccinare actuală se menţine, până la finalul acestui an, am putea să depăşim o rată de acoperire vaccinală de peste 70% din populaţia rezidentă de peste 12 ani. Asta înseamnă că, în total, până la finalul acestui an, am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză.

ADVERTISING

În momentul de faţă avem aproximativ 6,5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că încă 5,3 milioane de persoane. Dar trebuie să avem o medie zilnică a persoanelor care se vaccinează pentru prima dată de aproximativ 80 de mii de persoane”, a declarat Gheorghiță.

Medicul a subliniat că între 20 septembrie – 24 octombrie s-au vaccinat peste un milion de români cu prima doză. Prea puțini însă sunt dintre cei peste 60 de ani, iar Gheorghiță a făcut apel la aceștia să se imunizeze.

”Începând cu data de 20 septembrie şi până pe 24 octombrie, în total, s-au vaccinat 1.059.538 de persoane noi. Doar în ultima săptămână, în perioada 18 octombrie - 24 octombrie, au fost vaccinate peste 450.676 de persoane noi. Practic, este o creştere cu 110% mai mult decât în săptămâna precedentă.

ADVERTISING

Circa 80% sunt persoane cu vârsta sub 60 de ani, restul 20% sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Mi-aş dori mai mult ca în perioada următoare persoanele vulnerabile, cu vârsta mai mare de 60 de ani, să se prezinte la vaccinare, pentru că datele noastre ne arată că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea.

Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât riscul de deces în cazul îmbolnăvirii este mai crescut, mediana vârstei în momentul de faţă este între 70 - 71 de ani”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Medicul Octavian Jurma este însă mai pesimist. El declara zilele trecute că, dacă lucrurile vor continua așa, ”ținta de vaccinare de 10 milioane persoane cu minim o doză (52% din populația rezidenta) va fi atinsă la 14 ianuarie 2022, iar ținta de vaccinare de 15 milioane persoane (78% din populația rezidentă) în 4 mai 2022”.

Bucureștiul e pe primul loc la rata vaccinării

În momentul de față, Bucureștiul stă cel mai bine, cu o rată de vaccinare de aproape 60%, fiind urmat de județul Cluj cu 52,3%.

Coordonatorul campaniei de vaccinare antiCovid a precizat că 11% din județe au o rată de acoperire vaccinală între 40 și 50%, iar 65% din județe au rata între 30 și 40%.

De cealaltă parte, cea mai mică rată de vaccinare este în județul Suceava - aproximativ 24%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇