Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinarea cu cea de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 a companiei americane Moderna pentru toate persoanele peste 18 ani, în contextul în care autorităţile sanitare sunt îngrijorate de o scădere a imunităţii după vaccinarea cu două doze.
”A treia doză constă în jumătate din doza folosită la vaccinarea completă”, precizează EMA.
România vaccinează cu doză întreagă deja de o lună
La această oră, în România, cei care au șase luni de la cea de-a doua doză de Moderna primesc o doză întreaga la booster. Asta, deși Moderna a depus la FDA și EMA documentația ca booster-ul să fie doar jumătate de doză.
După ce doza 3 se face deja din 27 septembrie în ţara noastră, reprezentanții CNCAV abia acum iau în considerare să facă o schimbare.
„O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, după minim 6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul conferinței săptămânale dedicate vaccinării.
Doza înjumătățită echivalează cu 50 de micrograme față de 100 de micrograme.
Recomandările EMA
Spikevax (Moderna) este al doilea vaccin care primeşte unda verde a EMA, după serul Pfizer/BioNTech, la începutul acestei luni.
”Datele au arătat că o a treia doză de Spikevax, administrată la şase până la opt luni după a doua doză, a antrenat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţi al căror nivel al anticorpilor scădea”, a anunţat EMA.
Autorităţile în domeniul sănătăţii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ”pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster ţinând cont de situaţia epidemiologică locală”, precizează autoritatea europeană.
Potrivit EMA, datele actuale arată efecte secundare similare vaccinării cu a doua doză Spikevax.
”Riscul unor tulburări cardiace inflamatorii şi altor efecte secundare foarte rare după un booster este atent supravegheat”, dă asigurări EMA.