Octavian Jurma: Dacă vaccinarea va continua în acest ritm, trecem de 52% în ianuarie 2022. Sfaturi pentru perioada următoare

Octavian Jurma: Dacă vaccinarea va continua în acest ritm, trecem de 52% în ianuarie 2022. Sfaturi pentru perioada următoare
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vineri a fost prima zi care a adus și vești bune, în amalgamul crizei politice și sanitare în care ne aflăm: imunizarea prin vaccinare a depășit ”cu viteză” imunizarea prin infectare, spune medicul Octavian Jurma.

De asemenea, au fost înregistrate recorduri de vaccinare: ”un total zilnic record de 128.014 doze administrate dintre care, cel mai important, un record de 86.385 de persoane vaccinate cu prima doză”, spune el.

Dacă lucrurile vor continua așa, ”ținta de vaccinare de 10 milioane persoane cu minim o doză (52% din populația rezidenta) va fi atinsă la 14 ianuarie 2022, iar ținta de vaccinare de 15 milioane persoane (78% din populația rezidentă) în 4 mai 2022”, mai spune el.

ADVERTISING

El explică și ce impact vor avea aceste recorduri, în următoarele zile.

”La acest stadiu al pandemiei, vaccinarea poate să reducă la jumătate numărul de persoane susceptibile la infecție pentru că atât virusul cât și vaccinul îi caută pe cei neimunizați al cărui număr a scăzut până acum vertiginos doar prin infectare.

De săptămâna viitoare (cand își va face simțit efect vaccinul) vaccinarea va scoate la fel de repede oameni din bazinul total de oameni susceptibili la infectare. Efectul net va fi reducerea la jumătate atât a numărului de cazuri teoretic posibil cât și a timpului necesar să revenim la un nivel sustenabil.

ADVERTISING

In 2-4 săptămâni efectul va fi vizibil și în curba cazurilor noi, alături de impactul măsurilor anunțate”, scrie medicul.

Impactul va fi resimțit doar dacă renunțăm la socializare

”Evident, impactul vaccinarii se va vedea abia în 10-14 zile la nivel personal și de aceea este extrem de important ca în perioada urmatoare toți cei vaccinati să intre si în 14 zile de carantină personală relativă pentru a nu se infecta și rispi o decizie fericită (vaccinarea) cu una nefericită (socializarea).

De aceea trebuie să vedem măsurile anuntațe ca o umbrelă necesară să ne ferească de ploaia de COVID19 până dezvoltăm imunitate protectivă”, spune el.

ADVERTISING

Sfaturile medicului pentru perioada următoare

Vaccinarea are așadar un avantaj dublu față de oricare altă măsură non-farmaceutică, explică el, însă măsurile non-farmaceutice (testarea, distanțarea, reducerea mobilității) rămân esențiale pentru a proteja vaccinarea și a accelera ieșirea din val, atrage atenția medicul.

”Asadar ferește-te de orice contact personal non-esențial și evită spațiile publice vreme de 10-14 zile după vaccinare și roagă-i și pe cei care trăiesc cu tine în casă să facă același lucru (de aceea e ideal să vă vaccinați toată familia deodată).

Poți merge liniștit la cumpărături și la muncă tocmai pentru că masca va fi obligatorie în toate spațiile închise. Dacă ai contacte personale imprevizibile poartă liniștită masca și dacă ieși din casă 1 minut să ceri împrumut zahăr.

Dupa 14 zile de la vaccinare, masca + vaccinul îți asigură o protectie foarte înaltă. Daca poți poarta mască FFP2 (N95) sau FFP3 (N99).

De ce e bine să ne vaccinăm, chiar și acum

Medicul vorbește și despre alegerea vaccinului și, fără să dea nume, el explică de ce e preferabil să te vaccinezi cu Pfizer (două doze, cu certificat și imunitate obținute abia peste 3 săptămâni), în locul Johnson&Johnson (care îți oferă certificat pe loc și imunitate în 10 zile).

”Nu ezita sa alegi cel mai eficient vaccin pentru protecția ta chiar dacă primești certificatul mai tarziu, Delta nu e ultima tulpină care ne va provoca.

Cel mai important avantaj al vaccinarii acum este că vei avea o imunitate optimă exact de Sărbători când ne vom putea vedea cu cei dragi în siguranță, în cadrul unei bule de famile vaccinată”, spune el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇