Peste 25 de milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost recenzate în Europa, unde o nouă tulpină virală detectată în Marea Britanie stârneşte îngrijorări tot mai mari, în contextul în care campaniile de vaccinare din Uniunea Europeană vor fi lansate duminică.
Cele 52 de ţări din Europa, care se întinde spre est până la Azerbaidjan şi Rusia, alcătuiesc zona cea mai afectată din lume prin prisma cazurilor confirmate, devansând:
- regiunea SUA-Canada (19.188.172 de cazuri)
- America Latină şi zona Caraibilor (15.024.469 de cazuri)
- Asia (13.617.004 de cazuri)
Datele sunt publicate, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la AFP, vineri.
Europa este totodată prima regiune a lumii care a depăşit pragul de 500.000 de decese asociate maladiei COVID-19, pe 17 decembrie.
"Să nu risipim sacrificiile făcute"
"În timpul acestui an îngrozitor, am văzut sacrificii făcute de atât de mulţi oameni pentru a proteja şi a conserva viaţa. Nu trebuie să risipim aceste sacrificii", a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Vaccinurile oferă soluţia necesară pentru a ieşi, în sfârşit, din această tragedie. Însă va fi nevoie de timp pentru ca lumea întreagă să fie vaccinată", a subliniat el într-un mesaj video.
Potrivit OMS, 61 de vaccinuri se află în faza testelor pe oameni, dintre care 16 au intrat în etapa finală a acestor teste. Iar alte 172 de vaccinuri sunt pe cale de a fi dezvoltate.
Marea Britanie, unde a fost detectată noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, este ţara în care epidemia a accelerat cel mai mult (+61%) dintre statele care au înregistrat peste 1.000 de cazuri zilnice pe parcursul ultimelor şapte zile.