Directorul Pfizer spune că ar fi mai bun un vaccin anual antiCovid decât dozele booster frecvente

Directorul Pfizer spune că ar fi mai bun un vaccin anual antiCovid decât dozele booster frecvente

Directorul executiv al Pfizer Inc, Albert Bourla, a declarat sâmbătă că un vaccin anual antiCovid ar fi de preferat dozelor booster frecvente în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Vaccinul antiCovid şi-a demonstrat eficacitatea împotriva formelor severe de boală şi a decesului cauzate de varianta Omicron, care prezintă numeroase mutaţii, dar s-a dovedit mai puţin eficient în prevenirea transmiterii, informează Reuters.

Odată cu creşterea numărului de cazuri, unele state au extins campaniile pentru administrarea dozelor booster ale vaccinurilor sau au scurtat intervalul dintre inoculări în contextul în care guvernele depun eforturi să consolideze protecţia populaţiei împotriva bolii.

Într-un interviu acordat publicaţiei israeliene N12 News, Bourla a fost întrebat dacă preconizează administrarea unor doze booster la fiecare patru până la cinci luni în mod regulat.

”Nu ar fi un scenariu bun. Eu sper să avem un vaccin care să fie administrat o dată pe an. O dată pe an - este mai uşor să convingi oamenii să-l facă. Oamenilor le va fi mai uşor să-şi amintească”, a spus Bourla.

”Din punctul de vedere al sănătăţii publice, este situaţia ideală. Încercăm să creăm un vaccin care să vizeze Omicron, dar care să nu uite nici celelalte variante şi acesta ar putea fi soluţia”, a spus Bourla.

Bourla a afirmat că Pfizer ar putea fi pregătit să solicite autorizarea unui vaccin regândit împotriva Omicron şi să înceapă producţia de masă chiar din martie.

Menţionând concluziile a trei studii, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a afirmat vineri că o a treia doză dintr-un vaccin ARN-mesager este esenţială în combaterea Omicron, oferind o protecţie de 90% împotriva spitalizării.