Directorul OMS cere companiilor farmaceutice să reducă preţurile medicamentelor pentru tratamentul Covid

Directorul OMS cere companiilor farmaceutice să reducă preţurile medicamentelor pentru tratamentul Covid

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut companiilor farmaceutice să reducă preţurile medicamentelor pentru tratamentul Covid-19.

Fără a nominaliza vreo firmă, el a vorbit despre un „eşec moral”: în timp ce companiile înregistrează profituri record, preţurile practicate nu sunt accesibile pentru ţările sărace, transmite dpa.

Şeful OMS a arătat că unele state nu pot cumpăra medicamente atât din cauza preţurilor mari, cât şi a cantităţilor insuficiente disponibile, şi a apreciat că "este pur şi simplu inacceptabil că, în timpul celei mai grave pandemii din ultima sută de ani, tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele".

ADVERTISING

OMS este de acord că firmele din domeniul farmaceutic trebuie recompensate pentru inovaţii, însă "nu putem accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci".

După alte medicamente, OMS a recomandat în aprilie utilizarea Pavloxid, produs de compania americană Pfizer, pentru anumiţi pacienţi cu coronavirus. Produsul poate evita evoluţia gravă a Covid-19 administrat în faza incipientă a infectării.

De obicei, companiile farmaceutice oferă medicamente cu trei categorii de preţuri, astfel încât ţările unde veniturile populaţiei sunt reduse plătesc semnificativ mai puţin decât cele bogate.

ADVERTISING

În cazul primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, în 2021, multe state cu economii dezvoltate şi-au asigurat însă o mare parte din producţia iniţială, lăsând pentru ţările sărace cantităţi mici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇