Din cauza riscurilor, vaccinul antiCovid de la Johnson & Johnson va fi folosit doar în cazuri excepționale în SUA

Din cauza riscurilor, vaccinul antiCovid de la Johnson & Johnson va fi folosit doar în cazuri excepționale în SUA

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a limitat utilizarea vaccinului antiCovid de la Johnson &Johnson în Statele Unite, după revizuirea riscului dezvoltării unor tromboze rare, dar grave.

Într-un comunicat, agenţia federală semnalează că autorizaţia de urgenţă a vaccinului de la J&J va fi de-acum restrânsă persoanelor de peste 18 ani pentru care nu există alte vaccinuri disponibile sau care nu sunt adecvate medical, precum şi celor care nu doresc să primească un alt vaccin.

ADVERTISING

Decizia intervine ca urmare a riscului dezvoltării unui tip de coagulare a sângelui numit tromboză sau sindromul de trombocitopenie (TTS) după administrarea acestui vaccin.

"Am urmărit îndeaproape vaccinul şi apariţia TTS după administrare şi folosim informaţia actualizată a serviciilor noastre de securitate pentru a revizui autorizaţia de urgenţă", a declarat medicul Peter Marks, director al centrului de Evaluare şi Cercetare Biologică al FDA.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 18 milioane de doze de vaccin J&J au fost administrate în SUA, reprezentând 7,7% dintre persoanele vaccinate cu schema completă.

ADVERTISING

FDA a constatat cu toate acestea raritatea acestui sindrom periculos, cu 3,23 de cazuri la un milion de doze de vaccin administrate şi nouă decese confirmate.

În decembrie anul trecut, autorităţile sanitare ale SUA recomandaseră deja utilizarea vaccinurilor de la Pfizer/BioNRech şi Moderna în locul celui de la Johnson & Johnson.

În Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 cu aproape un milion de decese, aproape 66% din populaţie este vaccinată cu schema completă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇