De ce nu putem cumpăra de la farmacie Favipiravir, medicament folosit în tratamentul Covid 19. Când este indicat şi cât costă

De ce nu putem cumpăra de la farmacie Favipiravir, medicament folosit în tratamentul Covid 19. Când este indicat şi cât costă

Antiviralul Favipiravir, creat inițial pentru tratarea gripei, dar cu rezultate bune și în cazurile ușoare și moderate de COVID-19, nu poate fi cumpărat din orice farmacie.

Medicii de familie ar vrea să îl poată prescrie, așa cum, de altfel, indică și protocolul oficial avizat de Ministerul Sănătăţii. Însă Agenția Națională a Medicamentului avertizează că riscurile date de efectele adverse nu sunt incluse pe larg în protocolul de tratament al infecţiei cu SARS CoV- 2 în vigoare, iar Ministerul Sănătății propune o cale de mijloc: medicamentul să fie disponibil în farmaciile cu circuit închis din spitale.

Nici nu ar trebui prescris fără o consultație prealabilă, spune doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta", spital aflat în prima linie de tratare a bolnavilor de COVID 19, la solicitarea Spotmedia.ro. Aceasta dă și câteva argumente:

ADVERTISING
  • Prețul: Favipiravirul nu este un medicament ieftin, în spital este administrat gratuit și același regim de gratuitate trebuie să îl aibă pentru toți ceilalți;
  • Eficiența nu este garantată, sunt pacienți a căror stare se agravează chiar și tratați cu Favipiravir și care au nevoie de tratamente de primă linie, cum este cel cu Remdesivir, la fel cum sunt pacienți a căror stare se ameliorează cu medicamentație simptomatică.
  • Nu este un medicament care să fie prescris de medicul de familie prin telefon, ci în urma unei consultații medicale. Mai mult, medicamentul trebuie administrat sub supraveghere medicală.

Stocurile de Favipiravir și de alte medicamente necesare în tratamentul anti COVID 19 sunt suficiente în spitale, spune dr. Mahler, deși spitalul e nevoit să facă zilnic solicitări, mai ales de Remdesivir, un medicament care costă 10.085 de lei pentru o cură, adică șase flacoane.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La rândul lui, Tocilizumabul, un alt medicament utilizat de medici în spitale, costă puțin peste 8.000 de lei, iar prețul pentru Favipiravirul se ridică la aproape 500 de lei.

Un calcul rapid arată că doar tratamentul medicamentos pentru un bolnav de COVID 19 din spital ajunge la nişte costuri foarte mari, bani care, spune medicul, ar putea fi economisiți dacă oamenii ar folosi vaccinul, care este gratuit.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ilfov Sanda Alexiu spune că prescrierea de către medicii de familie a Favipiravirului ar fi scăzut presiunea pe spitale existentă în acest moment. Doctorul Beatrice Mahler, în schimb, consideră că presiunea de pe spitale poate fi ridicată doar dacă se micșorează numărul cazurilor grave, prin vaccinare.

Favipiravirul, în farmacii, dar în cele cu circuit închis din spitale

După ce medicii de familie au denunțat faptul că degeaba există protocol, de vreme ce Favipiravirul nu se găsește în farmacii, Ministerul Sănătății vine cu o soluție de compromis: antiviralul să poată fi achiziționat din farmaciile cu circuit închis din interiorul spitalelor, cu prescripție medicală și conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase.

ADVERTISING

"După discuţiile avute cu specialiştii din Comisia de boli infecţioase şi conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu, prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripţie medicală şi cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie", a declarat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, potrivit unui comunicat remis miercuri presei.

Ministerul Sănătății adaugă că Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în ţara noastră şi în baza căreia se permite administrarea în unităţile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare "restrictivă".

"În India, ţara de provenienţă, Favipiravir are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obţinut în urma unui proces de evaluare accelerată şi condiţionată de multiple cerinţe şi care nu poate fi asimilată cu o autorizaţie de punere pe piaţă emisă în acord cu legislaţia europeană în vigoare.

Conform Protocolului Naţional de tratament al bolnavilor infectaţi cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul Favipiravir este recomandat a fi administrat în formele uşoare şi medii de infecţie cu noul coronavirus în prima săptămână de boală. Într-o adresă către Ministerul Sănătăţii, Comisia de specialitate de boli infecţioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital şi ambulatoriu, la recomandarea medicilor, numai cu prescripţie medicală. Referitor la profilul de siguranţă din datele preliminare disponibile, Favipiravir prezintă un risc de teratogenicitate şi risc de afectare hepatică", se arată în comunicat.

ANMDMR a iniţiat şi aprobat transmiterea de către distribuitorul local din România a unei "comunicări directe către profesioniştii din domeniul sănătăţii" cu scopul de a informa medicii prescriptori din spitale, precum şi pacienţii cu privire la riscurile utilizării medicamentului.

Potrivit prospectului, medicamentul antiviral FluGuard 200 mg comprimate filmate (favipiravir) este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19.

Tratamentul cu favipiravir este inclus în protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2,
aprobat în România, fiind utilizat în tratamentul COVID-19 în afara indicațiilor aprobate (utilizare off-label).

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇