De ce e atât de greu să slăbim? O cauză la care nu te-ai fi gândit e explicată de un paleoantropolog

De ce e atât de greu să slăbim? O cauză la care nu te-ai fi gândit e explicată de un paleoantropolog
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

E foarte dificil să slăbești pe termen lung – studiile confirmă ceea ce mulți oameni constată pe cont propriu.

Potrivit estimărilor, peste 80% din persoanele care reușesc să slăbească mult se îngrașă din nou în mai puțin de cinci ani. Un renumit cercetător american explică de ce slăbim atât de greu și care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când încercăm să scăpăm de surplusul de greutate.

De multe ori, eșecul în lupta cu kilogramele în plus nu depinde de lipsa de voință pentru a face schimbări importante în stilul de viață, precum o alimentație mai sănătoasă, reducerea caloriilor și creșterea efortului fizic.

Micul secret este că organismul uman a fost programat prin evoluție să păstreze grăsimea, arată celebrul paleoantropolog american Daniel Lieberman.

"Nu am evoluat ca să pierdem greutate intenționat. Toate animalele au nevoie de ceva grăsime, dar oamenii au evoluat ca să aibă niveluri excepțional de mari de grăsime, chiar și oamenii slabi. Și ne aflăm sub un fel de presiune biologică, tot timpul, să o acumulăm și să o păstrăm cât timp o avem pentru când ne va trebui", a spus profesorul și șeful departamentului de biologie evolutivă umană de la Universitatea Harvard, pentru CNN.

ADVERTISING

Avem nevoie de grăsime și am fost programați să o acumulăm

Oamenii sunt fundamental adaptați nu pentru a fi fericiți sau sănătoși, ci mai degrabă ca să se reproducă cu succes, a spus Lieberman.

Iar pentru asta ne trebuie grăsime, multă grăsime. Din acest motiv, profesorul consideră oamenii "o specie neobișnuit de grasă", în comparație cu alte mamifere și chiar primate.

"Avem aceste creiere mari, care ne costă o cantitate imensă de energie… 20% din metabolismul nostru. Iar un copil, când se naște, jumătate din energia sa este consumată de creier. Are nevoie de multă grăsime. Deci… bebelușii se nasc foarte grași, pentru că trebuie să aibă această energie pentru a putea să-și mențină creierul în stare de funcționare", a explicat el.

Lieberman spune că grăsimea este energie stocabilă. Ea a ajutat primii oameni să rămână în viață, să-și folosească trupul pentru a căuta hrană, să-și alimenteze creierul și să-i țină sănătoși pentru a se reproduce.

ADVERTISING

"Ca banii din contul bancar. Persoanele cu niveluri potrivite de grăsime s-au descurcat mai bine în istoria noastră evoluționistă decât cele fără. Și așa am fost selecționați pentru a ne asigura că o putem acumula întotdeauna, pentru că mereu au fost momente când a trebuit să o pierdem", a spus acesta.

Oamenii n-au evoluat niciodată pentru a pierde deliberat greutate, consideră cercetătorul. Și cu toate că organismul nostru nu a evoluat foarte mult din vremurile străvechi, mediul nostru s-a schimbat, iar asta e o mare nepotrivire, arată el.

Astăzi nu mai trebuie să fugim de animale sălbatice, să parcurgem distanțe lungi pe jos, să vânăm sau să culegem ca să mâncăm următoarea masă. Acum folosim telefonul și comandăm numaidecât mâncare acasă. Drept rezultat, mulți oameni au acum probleme cu greutatea și complicații medicale care decurg de aici.

ADVERTISING

Trăim într-un "mediu obezogen" care de multe ori contribuie la îngrășarea noastră și e greu să slăbim pentru că nu am evoluat ca să slăbim.

"Și astfel pierderea în greutate necesită dietă, necesită să-ți păcălești corpul și să treci peste aceste adaptări - de aceea, corpul tău luptă pentru fiecare centimetru de drum", spune savantul.

Lieberman sugerează să ținem cont de cinci lucruri când încercăm fără succes să slăbim pe termen lung.

Perspectiva evoluționistă

Nu toți oamenii pot fi slabi - orice am vedea la televizor, în filme sau pe rețelele de socializare. "Grăsimea este extrem de importantă pentru oameni. Chiar și oamenii slabi au între 15 și 25% grăsime corporală, ceea ce este de trei sau patru ori mai mult decât la cele mai multe mamifere", subliniază cercetătorul.

Întotdeauna vom avea un anumit procent de grăsime în organism și ea e necesară, în diverse feluri.

Grăsimea echivalează cu succesul evolutiv

Grăsimea corporală ne ajută, de fapt, să supraviețuim și să ne dezvoltăm. "Am evoluat ca să acumulăm multă grăsime - o sursă de energie stocată - din cauza organismului nostru extrem de costisitor energetic și a istoriei vieții. Grăsimea ne hrănește, de fapt, creierul nostru mare și costul mare al reproducerii, toate acestea în timp ce rămânem activi fizic", explică omul de știință american.

Cu toate acestea, "nu am evoluat niciodată ca să stocăm multă grăsime abdominală, care poate duce la multe probleme de sănătate. Așa că a avea multă grăsime în jurul taliei e un semn că trebuie să faci ceva", precizează el.

Nu trebuie să ne facem griji când greutatea urcă și coboară ușor pentru scurt timp

"Mare parte a fluctuației se datorează apei. În cea mai mare parte a istoriei, oamenii au trecut în mod regulat prin perioade în care au adunat mai multă energie decât au folosit și au stocat surplusul sub formă de grăsime, apoi au folosit acele rezerve de grăsime în perioadele dificile în care consumau mai multă energie decât consumau", arată Lieberman.

Dieta obligă corpul să se apere

Nu trebuie să ne învinuim dacă ne este foarte greu să slăbim. "Oamenii au evoluat ca să acumuleze multă grăsime când este posibil și să o folosească atunci când e necesar. Dar nu am evoluat ca să consumăm voluntar mai puțină energie decât folosim - asta este dieta", explică cercetătorul.

Acesta spune că dieta declanșează reacția organismului la foame, ceea ce ne face să poftim și ne încetinește automat metabolismul. "Așadar, când oamenii țin dietă, aproape întotdeauna se luptă să depășească adaptări străvechi, fundamentale, care împiedică organismul să piardă greutate", arată el.

Dieta sau mișcarea: care e mai bună?

Mulți oameni se întreabă ce e mai important pentru a slăbi - dieta sau mișcarea. Răspunsul e simplu: ambele, dar din motive diferite.

"Poți să slăbești mai mult ținând dietă decât făcând mișcare. Dar mișcarea ajută la prevenirea îngrășării sau la recâștigarea greutății, plus că are multe, multe alte beneficii atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru cea fizică", arată Lieberman.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇