Cum sunt numărați bolnavii de COVID-19? Ministrul Sanătății, Nelu Tătaru, aduce clarificări

Cum sunt numărați bolnavii de COVID-19? Ministrul Sanătății, Nelu Tătaru, aduce clarificări

România a înregistrat joi cel mai mare număr de noi cazuri în 24 de ore de la începutul pandemiei de COVID-19. 614 noi îmbolnăviri din 13.179 de teste procesate și încă 17 decese au plasat în continuare țara noastră pe primul loc în UE.

Explicând gravitatea situației, într-un interviu acordat Antena3, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus care au fost factorii care ne-au adus aici și ce trebuie făcut ca să nu ajungem și mai rău. O declarație a sa, însă, a fost scoasă din context și pe baza ei au fost lansate în spațiul public, de diverse persoane sau publicații, noi teorii conspiraționiste, care să susțină ideea că autoritățile nu dau cifre corecte.

ADVERTISING

”Am ajuns astăzi la momentul la care avem 614 cazuri noi, pe 24 de ore, după 13.179 de teste lucrate, cu 17 decese. Dar în același timp mai avem și 329 de persoane infectate retestate, care au rămas tot pozitive, dintr-un număr total de teste făcute până acum în jur de 900.000 la aproximativ 467.000 de persoane”.

declarația ministrului Nelu Tătaru de la Antena3

Fake news cu date interpretate greșit

Deși exprimarea ministrului este clară, mesajul propagat de unele publicații și preluat intens pe rețelele de socializare a fost că aceste 329 de cazuri ar trebui să fie scăzute din totalul zilnic de 614 și, astfel, bilanțul este mult mai puțin grav decât vor autoritățile să credem.

ADVERTISING

”În traducere, acest fapt arată că în raportările oficiale sunt contorizate și cazurile vechi, deși în informarea Grupului de Comunicare Strategică se spune foarte clar că de la ultima comunicare 'au fost înregistrate alte 614 noi cazuri de îmbolnăvire'. Cei 329 de care ministrul Sănătății face vorbire au mai fost numărați cel puțin o dată. Făcând un calcul, potrivit declarației ministrului Sănătății, cifra reală a noilor cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore ar putea fi 285"

un exemplu de răstălmăcire a declarației, extras dintr-un articol publicat în QMagazine

Clarificările lui Nelu Tătaru

Pentru a nu exista confuzii care alimentează în mod riscant teorii conspiraționiste și fake news, SpotMedia.ro a cerut clarificări chiar ministrului Nelu Tătaru.

ADVERTISING

El ne-a explicat situația raportărilor zilnice.

”Numărul de cazuri anunțate de Grupul de Comunicare Strategică se referă la pacienți unici, nu la retestări.

614 sunt cazuri separate, celelalte 329 (de joi - n.red.) sunt retestările. Am cerut ca în raportări să mai venim cu ceva nou, să spunem și câți sunt retestați.

Vom raporta și un număr de persoane retestate rămase pozitive”, a explicat Nelu Tătaru, pentru SpotMedia.ro.

Chemare la protest pe bază de fake news

Plecând de la informații false, a fost lansată, pentru duminică, și o chemare la protest. Manifestația ar urma să aibă loc în fața Guvernului, pe 12 iulie, începând cu ora 18:00.

În manifestul care începe cu ”NU SE MAI POATE”, scris cu majuscule, oamenilor li se cere să nu permită intrarea ”în era clonelor unui Mengele modern aka Iohannis, Orban, Tătaru & Arafat!”.

Protestul este față de legislația ce urmează să treacă în Parlament privind caratinarea și izolarea bolnavilor de COVID-19. Însă organizatorii nu doar că pun la îndoială datele de la nivel global sau avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății, își bazează discursul și pe cifre total false.

”În România scot câte 600 de bolnavi pe zi din 3.000 de testări în timp ce, la intrare în Grecia, nu găsesc decât 1 bolnav pe zi din peste 5.000 de testări! Nu lăsăm puroiul de corupție de la conducerea acestei țări să pună un popor întreg de oameni sănătoși în detenție medicală națională după cheful OMS-ului sau a blatiștilor care-și fac bișnița cu măștile până intră în blocaj financiar, mental și sanitar toată țara!”, susțin organizatorii.

Repetăm, și aici, în final, datele din bilanțul din 9 iulie, când a fost atins cel mai mare număr de noi cazuri de până acum în România: 614 noi pacienți cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, după ce au fost procesate 13.179 de teste. 17 decese. 240 de pacienți internați la Terapie Intensivă.

Citește și:

Nelu Tătaru: Când avem zece mii de cazuri în trei-patru zile, la nivelul întregii țări, se impune starea de urgență

Tătaru aseamănă decizia CCR cu o ingerinţă în actul medical: Nu am înţeles schimbarea unei legi în timpul războiului

Nelu Tătaru: Suntem pe a doua pantă ascendentă, într-un context de transmitere comunitară accentuată

Ministrul Sănătății: Au plecat 30.000 de persoane aflate în izolare şi 1.200-1.300 din carantină


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇