Cum românii nu se mai înghesuie la vaccin, Gheorghiţă anunţă centre de imunizare în locuri atipice, inclusiv printre blocuri

Cum românii nu se mai înghesuie la vaccin, Gheorghiţă anunţă centre de imunizare în locuri atipice, inclusiv printre blocuri

Pentru că interesul oamenilor de a se vaccina antiCovid a scăzut în ultimele zile, autoritățile caută soluții pentru a imuniza cât mai multe persoane.

Astfel, va exista un nou concept, oraşul vaccinează satul, în cadrul căruia echipe mobile de la oraş vor merge în mediul rural pentru a vaccina, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

De altfel, despre această inițiativă a vorbit și premierul Florin Cîțu luni seara.

”Vom demara conceptul orașul vaccinează satul. Ce înseamnă pragmatic acest concept? Echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor efectua cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, pe anumite intervale orare, activități de vaccinare. Fie la gospodăria fiecărei persoane, fie din poartă în poartă, fie în gospodăria unei persoane vor fi organizate puncte de vaccinare în care vecinii vor veni și vor fi vaccinați.

ADVERTISING

Vor fi și mini-maratoane în spații puse la dispoziție de autorități. Este importantă colaborarea, ne dorim să reducem diferența dintre orașe și sate. Vom vedea care sunt localitățile cu rată mică de vaccinare și vom merge acolo”, a spus Gheorghiță.

El a subliniat că există foarte multe localități fără medici de familie și este normal ca în aceste zone încrederea oamenilor în privința vaccinului să fie redusă.

”Încrederea oamenilor în sistemul medical este redusă în multe localități. Sunt multe localități fără medici de familie, informația e denaturată și oamenii pe bună dreptate sunt ezitanți în privința vaccinului. Așadar, echipele din urban vor merge acolo unde nu sunt centre de vaccinare în mediul rural”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Puncte de vaccinare în locații atipice, inclusiv între blocuri

Și pentru că există multe persoane care se tem de cabinete medicale, Valeriu Gheorghiță a anunțat că vor fi înființate centre de vaccinare în locații atipice.

”Vor exista centre de vaccinare în locații atipice, în ideea de a distanța acest proces al vacinării de un gest medical propriu-zis. Sunt persoane care evită să meargă într-un spital, au teamă de ace, de medici și vrem să venim în sprijinul lor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Așadar, oamenii se vor putea vaccina în muzee, gări, stadioane, pe litoral, la munte sau între blocuri.

”Vor fi centre de vaccinare în muzee, gări, stadioane, pe litoral, la munte, acolo unde există o interacțiune mare. Vom identifica zonele unde există interacțiune mare între oameni și vom ajunge acolo.

ADVERTISING

Vor exista între blocuri puncte de vaccinare fixe, care vor fi apoi mutate. Nu ne mai așteptăm acum ca în centrele de vaccinare mari să fie un flux ridicat de oameni. E nevoie de o fragmentare a procesului în puncte mici”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.

Doar circa 50 de mii de români se mai vaccinează zilnic

De la începutul campaniei de vaccinare și până acum au fost vaccinate în total 4.159.340 de persoane. Din păcate, ritmul vaccinării a scăzut mult în ultima vreme.

Dacă în urmă cu o săptămână se imunizau zilnic peste 100.000 de persoane, acum numărul lor este la jumătate.

Mai exact, doar 57.615 de persoane s-au vaccinat de duminică până luni, și 54.000 de persoane se vaccinaseră de sâmbătă până duminică, potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

De precizat este, totuși, că ritmul vaccinării a scăzut după ce România a început să relaxeze măsurile antiCovid.

De la 15 mai masca nu mai este obligatorie în aer liber. Spre comparație, Malta, care şi-a vaccinat 70% din populaţia adultă cu cel puţin prima doză de vaccin antiCovid, devenind prima ţară din UE care atinge aşa-numita imunitate colectivă, va elimina obligativitatea purtării măștii în spații deschise abia de la 1 iulie și doar pentru cei vaccinați.

Tot din 15 mai au fost ridicate și restricțiile de circulație pe timp de noapte.

Iar premierul Florin Cîțu insistă cu măsuri de relaxare de la 1 iunie, chiar dacă nu e atinsă ținta de vaccinare.

În urmă cu aproape două săptămâni, Klaus Iohannis anunța următoarele ținte de vaccinare: la 1 iunie 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane.

Vezi și Bloomberg scrie despre lipsa de chef a românilor de a se vaccina: Cererea e mult sub dozele disponibile, dar totuşi nu stăm cel mai prost

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇