Socializarea, esențială pentru câinele tău

Socializarea, esențială pentru câinele tău

Nu numai oamenii pot beneficia de pe urma interacțiunilor sociale, ci și câinii, arată un nou studiu.

”Unde locuim și cu cine interacționăm are un efect puternic asupra sănătății și a stării noastre de bine. Legătura dintre mediile noastre sociale și sănătatea noastră se extinde la multe animale sociale. Animalele cu relații sociale mai solide au o viață mai lungă și mai sănătoasă”, spune Noah Snyder-Mackler, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea de Stat din Arizona.

În cadrul studiului, publicat în Evolution, Medicine & Public Health și citat de Washington Post, au fost chestionați proprietarii a peste 21.000 de câini, iar rezultatele sondajului arată că interacțiunea socială, atât cu oameni, cât și cu alte animale, a avut cea mai mare influență când vine vorba de îmbătrânire sănătoasă în rândul câinilor.

ADVERTISING

Participanții au completat niște chestionare cu întrebări despre, printre altele, activitatea fizică, mediul, comportamentul, dieta, medicația și starea de sănătate a patrupedelor lor.

Cercetătorii s-au concentrat pe cinci factori cheie: stabilitatea cartierului, venitul gospodăriei, timpul social petrecut cu copii, timpul petrecut cu alte animale și vârsta proprietarului.

Astfel, au văzut că animalele care trăiau în familii cu dificultăți economice și alți factori de stres aveau o stare de sănătate mai proastă, iar cele care aveau parte de mai multe interacțiuni sociale erau mai sănătoase.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu cât poate prelungi viața unui câine compania altor câini este un aspect pe care cercetătorii vor să-l lămurească în viitor.

Studiul este parte a Dog Aging Project, un efort de cercetare a comunității științifice pornit în 2018 cu scopul de a studia modul în care genele, stilul de viață și mediul influențează îmbătrânirea și bolile patrupedelor. Descoperirile făcute cu această ocazie ar putea ajuta și la îmbunătățirea sănătății umane.

”Câinii sunt considerați cei mai apropiați companioni ai noștri dintre animale și împărtășesc multe aspecte ale vieții noastre cotidiene. Studiind modul în care mediul social afectează sănătatea câinilor putem face descoperiri care ar putea fi relevante și pentru sănătatea umană”, susține Brianah McCoy, coautor al studiului.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇