Rase de câini: Care sunt cele mai cunoscute și ce diferențe există între ele

Rase de câini: Care sunt cele mai cunoscute și ce diferențe există între ele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă te-ai bucurat în copilărie de tovărășia unui câine, atunci știi cu siguranță cât de loial poate fi acesta . Tocmai de aceea sunt nu doar prietenii necuvântători ai oamenilor, ci și protectorii lor, mai ales ai copiilor.

Copiii cu dizabilități sau cu afecțiuni precum autismul au înregistrat schimbări benefice în timpul terapiei cu prietenul canin. Prietenia și legătura strânsă dintre un om și un câine nu poate fi explicată în cuvinte., însă cine alege să aibă un câine o va simți.

Nu toată lume știe, însă, care sunt toate rasele de câini și cum sunt acestea diferite unele față de altele. Câinii se disting prin mai multe caracteristici, cum ar fi culoarea blănii, lungimea cozii, lungimea picioarelor, tipul de blană, trăsături ale corpului sau ale figurii, temperament sau talie. Unele dintre cele mai cunoscute rase de câini sunt câinii ciobănești, labradorii, Bulldog, Beagle, Bichon, Chow Chow, Husky siberian sau Chihuahua.

1. Rase de câini mici/talie mică de curte sau apartament - ce trăsături caracteristice au aceștia

Îngrijirea câinilor de rasă necesită o deosebită atenție. Îngrijirea lor presupune controale periodice la veterinar, perierea periodică a blănii și hrană specială. Unii câini au nevoie de mai multă atenție decât alții. Trăsăturile caracteristice ale câinilor de talie mică nu țin doar de dimensiunea acestora. Există câini de talie mică și câini de talie foarte mică. Iată alte tipuri de trăsături prin care aceștia se deosebesc:

ADVERTISING
  • câinii de talie foarte mică au până la 4 kilograme,
  • câinii de talie mică au între 5 și 10 kilograme,
  • blana câinilor mici este de obicei lucioasă,
  • au o blană deasă, cu fir gros și lung,
  • au picioare scurte,
  • urechile sunt, de obicei, mici și ascuțite la vârf,

1.1 Rase de câini jucăuși - Bichon Frise

câine rasa talie mică bichon frise
Bichon Frise

Câinii jucăuși sunt foarte energici - Bichonul și Chihuahua sunt cele mai bune exemple. Aceștia sunt de cele mai multe ori prietenoși cu pisicile și sunt aleși drept câini de apartament datorită dimensiunii lor. 

Bichonul e un câine de talie mică, prietenos cu copiii, dar și cu alte animale. Este considerat câine de apartament și este ales drept primul câine al copiilor în cele mai multe dintre cazuri, datorită vioiciunii sale. Are o blană lungă, albă, care poate atinge 10 cm lungime, și poate ajunge la o greutate de 6 kg. Este numit și ,,cățeluș cu părul creț” și impresionează prin farmecul și gingășia sa.  

Îi place să fie mângâiat și e prietenos cu persoane străine. Nu este un câine agresiv, nu latră mereu și nu tinde să se îmbolnăvească. Trebuie, însă, periat des și hrănit cu hrană uscată. Acesta are o speranță de viață de aproximativ 15 ani. Este relativ simplu de dresat, deoarece e dispus să învețe mereu lucruri noi, e inteligent și prietenos. Nu are instinct de vânătoare puternic, motiv pentru care va sta mereu în preajma stăpânului. 

1.2 Rase de câini de apartament - Chihuahua

 câine rasa chihuahua
Foto: Unsplash

Chihuahua e un câine de apartament ușor de dresat și cu foarte multă energie. Datorită taliei sale foarte mici, este preferat drept animal de companie pentru copii și pentru spații mici de locuit, cum sunt apartamentele sau garsonierele. Are o blană scurtă și o speranță de viață ridicată. Îi place să fie în centrul atenției, e curajos, încrezător și nu este nicidecum timid în fața adversarilor, chiar dacă aceștia sunt câini de talie mare.

ADVERTISING

Ce trebuie să știi despre acest câine este că are foarte multă energie, aleargă pe distanțe mari, însă este, totodată, considerat un foarte bun câine pentru terapie. Are o inteligență și o empatie aparte, fiind potrivit chiar și pentru pază, deoarece e foarte ager și atent. 

Chihuahua este un câine cu o sănătate robustă, care ajunge să trăiască chiar și peste 15 ani dacă e bine îngrijit. Cât privește legătura pe care o clădește cu stăpânul său, dacă te-ai afla vreodată în pericol, acest câine te-ar apăra cu prețul propriei sale vieți. Este reticent în preajma copiilor, mai ales dacă aceștia primesc mai multă atenție decât i se acordă lui, însă nu este agresiv cu aceștia. Urechile mari ca de liliac îl caracterizează, la fel lătratul care poate să devină enervant. Există Chihuahua cu păr scurt și cu păr lung, iar greutatea sa este cuprinsă între 1,5 și 3 kilograme. 

1.3 Rase de câini care nu lasă păr

Atunci când caută un animal de companie, mulți își doresc ca acesta să fie din categoria de rase de câini care să nu lase păr, mai ales dacă există copii în preajmă. Părul de animale poate fi foarte periculos, mai ales dacă e inhalat sau ingerat, putând cauza diverse afecțiuni.

Năpârlirea este un proces perfect normal în cazul câinilor, la fel ca în cazul pisicilor, mai ales primăvara și toamna. În mod teoretic, orice câine năpârlește, însă există anumite tipuri de câini a căror blană nu cade sau care atunci doar când sunt periați vei observa firele de blană care cad. 

Iată câteva exemple de astfel de câini:

  • Pudel sau Caniche
  • Schnauzer
  • Shih Tzu
  • Câinele chinezesc cu creastă
  • Bichon Maltez
  • Bichon Frise
  • Bichon Bavarez
  • Griffon de Bruxelles
  • Yorkshire Terrier
  • Terrier scoțian
  • West Highland White Terrier
  • Câinele portughez de apă
  • Basenji
  • Bulldog francez
ADVERTISING

2. Rase de câini mari/talie mare - ce trebuie să știi despre aceștia

Rasele de câini de talie înaltă pot părea greu de îngrijit sau periculoși, însă nu este nici pe departe așa, cel puțin nu în cazul tuturor. Spre exemplu, câinele American Bully este un câine de talie medie spre mare, care la prima vedere pare un câine periculos. Totuși, acesta e prietenos cu copiii, fiind ales de cele mai multe ori drept câine de pază. Jucăuș și inteligent, se încadrează în rasele de câini americani.

Chow Chow, pe de altă parte, este un câine mare, potrivit pentru vânătoare, dar și drept câine de pază. Este rezistent la frig, ușor de îngrijit, afectuos și loial. 

căine rasa chow chow
Foto: Unsplash

Ciobănescul german este un câine de talie mare, însă ușor de dresat, fiind cunoscut drept foarte prietenos cu copiii, foarte inteligent și potrivit pentru protecție.

Pe de altă parte, câinele Ciobănesc Belgian face parte din cele mai mari rase de câini, la fel și Malinois, care este o rasă de câine tip lup de talie mare. Acesta poate deveni foarte agresiv și imprevizibil, necesitând o dresare profesionistă, riguroasă. Este foarte loial stăpânilor, putând fi extrem de agresiv atunci când detectează pericol în preajma acestora. Este, însă, și jucăuș și activ. Dresajul este crucial pentru un astfel de câine.

câine rasa ciobănesc belgian
Foto: Unsplash

3. Rase de câini de talie medie - detalii ușor de observat

Câinii de talie medie sunt adesea aleși pentru persoanele care locuiesc la curte și le pot oferi acestora spațiu de joacă și de desfășurare. Un bun exemplu este Ciobănescul Australian, pe care îl deosebești ușor datorită blănii sale lungi, într-o combinație de culori precum oranj, roșu mahon, alb și negru. Acesta este un câine protectiv, foarte ușor de dresat, inteligent și foarte jucăuș. Este potrivit drept câine de companie atât pentru adulți, cât și pentru copii, fiind foarte prietenos cu aceștia. 

Un alt câine de talie medie este Golden Retriever, la fel de ușor de dresat. Pe acesta nu îl poți rata, fiind foarte ușor de recunoscut datorită blănii sale lucioase, lungi, de culoare crem nisipiu. Este un câine loial stăpânilor săi și foarte protector în preajma copiilor, fiind recomandat drept primul câine al unui copil, datorită atenție pe care i-o va purta. E un câine inteligent, jucăuș, cuminte, activ, energic și foarte sociabil. Cu un astfel de câine vei putea crea o legătură strânsă de prietenie și îți va fi veșnic loial. 

câine rasa golden retreiver
Foto: Unsplash

4. Rase de câini periculoși - la ce trebuie să ai grijă

Deși câinii sunt considerați cei mai buni prieteni ai oamenilor, există, de asemenea, și câteva rase care sunt destul de periculoase și pot deveni foarte agresive, chiar și cu proprii stăpâni. Acestea nu sunt recomandate drept animale de companie, ci mai degrabă animale de vânătoare sau sunt pentru dresaj în cadrul unui program special pentru a fi folosiți de forțele de ordine.

4.1 Rase de câini de pază și de vânătoare

Câini pentru astfel de activități se remarcă prin agilitate, vigilență, rapiditate, energie și inteligență. Acestea sunt calitățile principale pe care trebuie să le aibă un câine pentru a fi un bun protector al stăpânilor săi. Câinii de pază sunt, de obicei, aleși atunci când stai la curte. Pot fi prietenoși în preajma copiilor, însă cu toate acestea, este obligatoriu ca acești câini să fie dresați în prealabil. 

Un bun exemplu de câine de pază este rasa Doberman, care este ușor de dresat, cu multă inteligență și energie. Îl recunoști după blana sa lungă și lucioasă, în culorile negru și maro. 

câine rasa doberman
Foto: Unsplash

Alt exemplu de câine de pază este și Copoiul de Hanovra, foarte potrivit și pentru vânătoare, datorită simțurilor sale foarte ascuțite. Acesta este un câine ușor de îngrijit și poate fi folosit pentru a lua urma suspecților. E ușor de recunoscut datorită blănii scurte, de culoare roșu mahon și cafeniu.

Câinii sunt, fără doar și poate, prieteni loiali ai oamenilor. Tocmai de aceea, dacă vrei un câine de companie sau de pază, nu-l adopta ca să-l pui în lesă. Câinii nu trebuie uitați în lesă, ci lăsați să cunoască mediul locuinței, să experimenteze, să se joace, să aibă spațiul lor, să aibă activități și, mai presus de toate, oferă-le grija și atenția ta.

Pentru ca un câine de rasă să reziste mulți ani la fel de activ, de frumos, de sociabil și de bun, acesta trebuie să fie îngrijit zilnic. Nu toți câinii au nevoie de multă atenție, dar toți au nevoie de grijă și de iubire. Și fără absolut niciun dubiu, aceștia îți vor răsplăti înmiit grija, atenția și iubirea pe care le-o oferi fiindu-ți loiali, protectivi, atenți, cuminți și iubitori, nu doar cu tine, ci și cu toți membrii familiei. Câinii simt oamenii buni, la fel cum și un copil simte bunătatea.

Tu ce fel câine ai vrea să ai ca animal de companie?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇