Avem de două ori mai multe gripe și viroze decât anul trecut, din cauza renunțării la mască. Au fost şi decese

Avem de două ori mai multe gripe și viroze decât anul trecut, din cauza renunțării la mască. Au fost şi decese

Renunțarea la mască a făcut ca numărul cazurilor de viroze și gripe să fie de două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

”Săptămâna trecută am avut 75.000 de viroze, față de 78 de mii în precedenta. De două ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, când purtam mască.

Acum un an purtam masca, acum nu mai purtăm mască. Virozele se transmit, este o perioadă cu fluctuații mari de temperatură, virozele se transmit în această conjunctură.

ADVERTISING

Am avut într-o săptămână 650-700 de cazuri de gripă, destul de multe, iar numărul real este de 10-20 de ori mai mare. La fel ca și în cazul coronavirusului, numărul cazurilor reale este mai mare decât cel transmis oficial. Peste tot se întâmplă așa, nu doar în România”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat că anul acesta s-au vaccinat mult mai puține persoane împotriva gripei, față de anul trecut.

”Noi am vaccinat în acest an, împotriva gripei, peste 1,5 milioane de persoane, destul de puțin, anul trecut s-au vaccinat 2 milioane. La o țară cu o populație ca a României ar trebui să se vaccineze cel puțin 3-4 milioane de persoane, mai ales din grupe vulnerabile, astfel încât gripa să nu pună probleme deosebite”, a explicat ministrul.

ADVERTISING

Alexandru Rafila a mai afirmat că au fost înregistrate și decese din cauza gripei.

”Există și decese provocate de gripă, dar nu sunt niște cifre așa de ridicate ca în cazul Covid”, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila, SMURD și reforma urgențelor

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇