Numărul cazurilor de gripă, viroze sau alte infecții respiratorii a crescut foarte mult în ultimul timp, lucru constatat si semnalat de medici, care ne atrag atenția să ne protejăm cât se poate de bine dacă nu vrem să ajungem să stăm la cozile întinse în fața spitalelor.
Unul dintre cei care trag semnalul de alarmă este medicul sibian Eduard Egri, care a postat pe Facebook bilanțul unei zile cu 50 de consultații la cabinet, sub titlul ironic ”Trăiască marea eliberare de sub dictatura medicală”.
Bilanțul dr. Egri:
- 10 cazuri gripă - 7 copii, 3 adulti
- 24 infecţii căi respiratorii superioare (unele suspecte gripă) copii
- 4 pneumonii - 3 copii 1 adult
- 4 bronşite copii
- 2 otite - 1 copil 1 adult
- 1 laringită copil
- 1 viroza cu exantem copil
- restul adulţi şi cronici cu alte probleme
”Multe telefoane, ultimul pacient la 23.30”, a mai scris, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard, apreciind că ”vor urma îmbolnăviri în rândul părinţilor şi bunicilor”.
”Trăiască marea eliberare de sub dictatura medicală! Trăiască responsabilii care se duc peste tot bolnavi sau îşi trimit copiii bolnavi în colectivitate! Trăiască responsabilul diagnosticat cu gripă care strănută liniştit pe cei din jur”, a adăugat medicul.
De asemenea, jurnaliștii de la Digi24 au realizat un reportaj în spitalele din Capitală, semnalând că peste 20% dintre pacienţii care merg în cabinetele medicilor de familie au simptome respiratorii.
Din acest motiv, de exemplu, la Institutul Marius Nasta vizitatorii nu mai au voie în spital pentru a nu împrăştia şi mai mult virusul, iar la internare bolnavii sunt testaţi atât pentru gripă, cât şi Covid.
Mai rău, la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” ajung zilnic peste 300 de pacienţi, dintre care jumătate sunt urgenţe.
”Predomină copiii preșcolari și școlari în această perioadă. Masca nu s-a mai purtat, transmiterea a început să devină mult mai activă și numărul a crescut simțitor”, a declarat medicul Raluca Alexandru.
Și medicul de familie Raluca Ghionaru a confirmat pentru Digi24 că în această perioadă ”Gripa e pe un trend ascendent”.
”Simptomele gripale sunt severe, probabil ăa Omicron e mai mult în sfera ORL și e mai ușoară (…) Medicul poate face diferența între gripă sau alte infecții pe baza unor simptome, unei anamneze cu pacienții”, adaugă aceasta.
Medicii le recomandă celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide.
Pe de altă parte, primăvara este și sezonul alergiilor, care, la fel ca și COVID-19, pot provoca tuse, oboseală și dureri de cap, motiv pentru care pe pagina ROVaccinare sunt prezentate simptomele specifice, într-un tabel comparativ: