Avem 2.000 de cazuri Covid pe zi. Rafila nu va impune masca și ar vrea să aducă vaccinul în farmacii

Avem 2.000 de cazuri Covid pe zi. Rafila nu va impune masca și ar vrea să aducă vaccinul în farmacii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că numărul cazurilor de COVID din România a crescut în ultima perioadă, dar această situația va mai dura circa două săptămâni.

Rafila a declarat că sunt în jur de 2.000 de cazuri zilnic.

El a oferit asigurări că sunt suficiente locuri în spitale care să ofere îngrijire pacienţilor bolnavi, fie că sunt la terapie intensivă sau internaţi doar pentru asistenţă medicală.

„Da, sunt în jur de 2.000. A fost o creştere constantă în ultimele câteva săptămâni. Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi.

ADVERTISING

Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică este că această situaţie cu un număr important de cazuri va mai dura circa două săptămâni, după care vom intra pe un trend de descreştere a numărului de cazuri”, a afirmat Alexandru Rafila, luni, la Parlament, unde se dezbate moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva sa.

Avem locuri în spitale

Întrebat dacă sunt suficiente locuri în spitale, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Sunt suficiente locuri în momentul de faţă”. „Tocmai de aceea vă spuneam că trebuie să ne pregătim şi pentru o creştere a numărului de cazuri. Din fericire, tulpinile circulante din momentul de faţă nu produc îmbolnăviri la fel de grave. Sigur că există şi un anumit nivel de imunitate, chiar dacă nu este suficient de specifică pentru variantele circulante, dar multe persoane au trecut prin boală, s-au vaccinat, sau ambele variante.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eu, de exemplu, am făcut de două ori Covid, am făcut şi trei doze de vaccin, dar nu am o teamă legată de îmbolnăvire. Cred că lucrul acesta e foarte important, iar dacă sunt simptome care sunt sugestive, mai ales la persoane cu boli cronice, recomandarea este să se adreseze cât mai repede medicului de familie sau unităţii ambulatorii care poate să facă investigaţii şi să prescrie un tratament util”, a completat Rafila.

Fără mască obligatorie

Ministrul nu are de gând să impună din nou purtarea măştii în spaţiile aglomerate.

ADVERTISING

„Asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt şi alte viroze respiratorii, în curând sezoniere, să poarte mască dacă se deplasează în mijloace de transport în comun sau în spaţii închise, dar asta nu înseamnă că este o obligativitate. Este o recomandare medicală”, a mai spus Rafila.

Vaccin în farmacii?

Ministrul Sănătății a vorbit și despre vaccinul antiCovid.

„Este un vaccin achiziționat la finalul anului trecut special pentru tulpinile mutante. Sigur, poate să producă un grad de protecție în special la persoanele cu comorbidități pentru evitarea formelor grave (...) Contractul cu producătorul este foarte mare, analizăm posibilitatea ca acest vaccin să se găsească în farmacii pentru cei care vor să se vaccineze, astfel încât să nu mai producem un prejudiciu bugetului de stat”, a explicat Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇