Val nou de Covid în România. Ministrul Sănătății spune care e situația și de ce nu mai cumpără vaccinuri

Val nou de Covid în România. Ministrul Sănătății spune care e situația și de ce nu mai cumpără vaccinuri

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat că infectarea cu virusul Covid-19 a revenit în România la fel ca în alte ţări, fiind în jur de 2.000 de cazuri pe zi, însă consideră că acest val va mai dura circa o săptămână, două, iar apoi va scădea numărul de cazuri.

În ce privește vaccinurile, Rafila a spus că în prezent există un soi de blocaj și România nu mai cumpără seruri.

„A revenit şi în România, ca şi în alte ţări. În momentul de faţă avem circa 2.000 de cazuri pe zi. Formele nu sunt aşa de grave cum au fost în alte valuri anterioare. De curând am început şi o să terminăm foarte rapid achiziţia unor alte antivirale care sunt disponibile în momentul de faţă pe piaţă. Chiar mâine va fi o şedinţă cu spitalele din Bucureşti să vedem dacă există probleme în ceea ce priveşte spitalizarea pacienţilor.

Sunt oameni şi mulţi dintre ei preferă să rămână spitalizaţi câteva zile, chiar dacă tratamentul se poate face ambulatoriu şi noi o să venim în întâmpinarea acestor pacienţi sau a pacienţilor care au comorbidităţi, încât să asigurăm spitalizarea”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat joi la Europa FM dacă a revenit Covid în România.

ADVERTISING

Chestionat dacă se pune problema unei aglomerări a spitalelor, Rafila a răspuns: „În anumite zone este posibil să apară, unde sunt aglomeraţii mari urbane, cum este Bucureştiul”.

„Sunt două spitale de boli infecţioase, după cum bine ştiţi, Balş şi Babeş, s-au aglomerat. O să discutăm şi cu colegii de la celelalte spitale de urgenţă, mâine dimineaţă, încât să putem asigura spitalizarea, dacă cumva prezentările sunt mai numeroase. Opinia mea e că acest val va mai dura circa una, două săptămâni, după care o să înceapă să scadă numărul de cazuri. Această transmisibilitate mai mare a acestui virus sau a variantei actuale duce la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, dar nu numai în România. Repet, peste tot se întâmplă acelaşi lucru”, a completat ministrul Sănătăţii.

Întrebat care este protocolul la infecţia Covid în acest moment, social-democratul a replicat: „Se poate face testare acasă. Se constantă simptomatologia, dacă există, dacă nu există, atunci discutăm de forme inaparente”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Poţi să te duci la medicul de familie. Dacă ai o formă care să împiedice activitatea, atunci primeşti concediu medical. Dacă cumva nu mai există restricţii în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor infectate, dar recomandarea utilizării măştii de o persoană care este simptomatică, de exemplu, mai ales atunci când merge în comunitate, merge cu autobuzul, există şi rămâne. Cred că este o chestiune de responsabilitate. Dacă suntem răciţi, atunci să încercăm să nu răspândim infecţia. Este un lucru bine-cunoscut”, a mai precizat Rafila.

Blocaj pe vaccinuri

Ministrul a explicat că în prezent există un soi de blocaj în ceea ce priveşte vaccinurile împotriva Covid-19 nemaifiind cumpărate alte vaccinuri.

„Noi trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze. Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziţionat de anul trecut, doar de la Pfizer. Am avut discuţii repetate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie”, a completat social-democratul.

ADVERTISING

Rafila a mai explicat că există o soluţie legală aplicată de alte state, însă în România nu poate fi folosită, şi anume alte ţări au avut un amendament ca pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să fie plătită un fel de taxă şi vor mai exista discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a vedea ce soluţie poate fi găsită.

„Aici suntem într-un soi de status quo, într-un soi de blocaj pentru că noi nu am mai cumpărat vaccinuri şi noi trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze. Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziţionat de anul trecut, doar de la Pfizer. Am avut discuţii repetate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie. Noi nu am mai achiziţionat şi implicit nu am mai achitat.

Există, anumită variantă care, din punct de vedere legal, în România nu este posibilă în momentul de faţă. În sensul că au avut un amendament alte state care pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să se plătească o anumită taxă, să spunem. Eh lucrul acesta nu este posibil la noi, în momentul de faţă, aşa că rămâne de văzut când vom mai avea discuţii cu Comisia Europeană care, ştiţi bine că a reprezentat şi România în contractele respective, încât să găsim o soluţie”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că „într-o situaţie de criză economică, de neîncredere faţă de vaccinare, cred că este periculos să ajungem la o situaţie în care să plătim pentru nişte produse pe care nu le primim”.

Chestionat dacă Pfizer a acceptat, ministrul PSD a răspuns: „Deocamdată suntem într-un status quo. Nu aş vrea să fac alte comentarii. Au înţeles situaţia că nu există cadru legal, dar sigur va trebui să avem, până la urmă, un disclosure împreună cu Comisia şi producătorii”.

„Mai avem încă câteva milioane de doze care nu sunt încă expirate, dar nu distrugerea dozelor expirate este problema. Problema este a impactului psihologic şi asupra populaţiei în care tu plăteşti sume mari de bani şi produsul nefolosit să îl duci să îl distrugi este un lucru care nu este în regulă. Noi nu putem să ne angajăm acum că mai cumpărăm cantităţi suplimentare, în condiţiile în care şi cele pe care le aveam nu au fost folosite. Deocamdată nu mai cumpărăm vaccinuri împotriva Covid”, a completat Rafila. 

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că „dacă vrei să iei o formă updatată a vaccinului pentru un număr mic de persoane, nu cred că va fi posibil, pentru că va trebui să cumpărăm cantităţi foarte, foarte mari”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇