Aspirina, luată regulat, scade riscul de cancer colorectal. Cine are cele mai multe beneficii

Aspirina, luată regulat, scade riscul de cancer colorectal. Cine are cele mai multe beneficii

Administrarea regulată a aspirinei contribuie la scăderea riscului de cancer colorectal, arată un studiu recent. În mod interesant, persoanele cu un stil de viață nesănătos par să aibă cele mai mari beneficii.

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Numai în SUA aproximativ 153.020 de americani au fost diagnosticați în 2023, cancerul colorectal devenind mult mai răspândit în rândul persoanelor sub 55 de ani, numărul acestora fiind mai mult decât dublu în acest grup față de acum un deceniu, arată studiile.

ADVERTISING

Cauzele cancerului colorectal pot fi genetice, dar anumiți factori legați de stilul de viață par, de asemenea, să crească riscul, inclusiv o dietă nesănătoasă, lipsa de mișcare, consumul de alcool, fumatul și un indice de masă corporală ridicat.

În plus față de adoptarea unui stil de viață mai sănătos, medicii au recomandat adesea aspirină în doze mici pentru a reduce riscul de cancer de colon. Autoritățile americane au început să recomande aspirina în 2016, dar au revenit asupra deciziei în 2022, din cauza îngrijorărilor că aceasta ar putea provoca sângerări. Aspirina poate provoca, de asemenea, probleme gastrointestinale.

ADVERTISING

Odată cu schimbarea recomandărilor, autorii noului studiu au decis să analizeze dacă există grupuri care ar beneficia mai mult de această practică și pentru care aspirina ar merita riscul.

Iar răspunsul a fost afirmativ. Pentru acest studiu, publicat în revista JAMA Oncology, autorii au examinat date de la peste 100.000 de persoane, care au fost monitorizate timp de cel puțin un deceniu.

Subiecții au fost chestionați și cu privire la IMC, consumul de alcool și dieta, dacă fumau și cât de mult au făcut mișcare.

ADVERTISING

Utilizarea a două sau mai multe aspirine a fost considerată o utilizare regulată.

S-a constatat că persoanele care își administrau aspirină au un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal decât cei care nu luau pastila.

Participanții care au fost clasificați ca având un stil de viață mai puțin sănătos au avut mai multe beneficii de pe urma aspirinei, în special dacă fumau sau dacă aveau un IMC mai mare de 25. Un IMC de la 25 la 29,9 este considerat supraponderal.

„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporțional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării și gastroenterolog la spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.

Și ceilalți subiecți, cei cu o viață sănătoasă, au avut de câștigat de pe urma aspirinei, însă beneficiile lor erau mai mici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇