Antidepresivele luate în timpul sarcinii au efect direct asupra creierului bebelușului

Antidepresivele luate în timpul sarcinii au efect direct asupra creierului bebelușului

Administrarea de antidepresive în timpul sarcinii poate avea un impact asupra dezvoltării creierului copilului și poate contribui la riscul de tulburări de sănătate mintală mai târziu în viață, arată un studiu realizat în SUA.

Cercetarea, realizată de oameni de știință de la facultatea de medicină Anschutz, a Universității Colorado, s-a concentrat asupra efectului medicamentului fluoxetină (un antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, utilizat în mod obișnuit în medicamente precum Prozac și Sarafem pentru tratarea depresiei și a depresiei perinatale) asupra cortexului prefrontal în curs de dezvoltare.

ADVERTISING

Fluoxetina acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier, așa că medicii au vrut să vadă dacă aceasta are efect și la nivelul cortexului prefrontal la făt.

Autorii studiului au descoperit că serotonina luată de către mamă influențează în mod direct creierul bebelușului, iar efectele pot fi diverse tulburări de sănătate mintală, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

„Suntem primii care aducem dovezi experimentale ale impactului direct al serotoninei asupra cortexului prefrontal în curs de dezvoltare atunci când fluoxetina este administrată în timpul sarcinii, deoarece fluoxetina nu numai că traversează placenta, dar trece și în laptele matern”, se arată în raportul citat de New York Post.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇