Antidepresivele nu diminuează numai sentimentele negative, ci ele ”fură” și din intensitatea celor pozitive și a tuturor lucrurilor plăcute din viață, arată un nou studiu, care oferă noi perspective asupra modului în care medicamentele pot funcționa și posibilelor efecte secundare ale acestora.
Cercetarea a constatat că voluntarii sănătoși au devenit mai puțin sensibili la feedback-ul pozitiv și negativ, în general, după ce au luat un medicament inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) timp de trei săptămâni.
Practic, emoțiile și sentimentele lor s-au ”tocit”. Faptul că emoțiile negative se diminuează face parte din modul în care medicamentele ajută oamenii să scape de depresie, dar totul vine cu un cost.
„Într-un fel, acesta poate fi parțial modul în care funcționează. Ele înlătură o parte din durerea emoțională pe care o simt oamenii care suferă de depresie, dar, din păcate, se pare că le iau și o parte din plăcere”, a explicat prof. Barbara Sahakian de la Universitatea Cambridge, autorul principal al studiului, conform The Guardian.
Descoperirile ar putea ajuta pacienții să facă alegeri mai bine informate cu privire la medicamentele lor, spun oamenii de știință, menționând însă că „nu există nicio îndoială că antidepresivele sunt benefice” pentru mulți pacienți.
Studiul a arătat că unii oameni care au luat medicamentul s-au simțit apoi plictisiți din punct de vedere emoțional sau au afirmat că nu mai găsesc lucrurile la fel de plăcute. Asta se întâmplă în cazul a 40-60% dintre persoanele care iau medicamentul.
Într-un raport publicat de revista Neuropsychopharmacology, cercetătorii vorbesc despre fenomenul numit ”tocirea” emoțională. În timp ce medicamentul ISRS, administrat timp de 21 de zile, înaintea unor teste cognitive, nu le-a influențat subiecților atenția și memoria, le-a influențat însă intensitatea sentimentelor și a emoțiilor (inclusiv pe a celor pozitive), diminuând-o.