Administrația Trump a cumpărat tot remdesivir-ul din lume. Experții se tem că așa se va întâmpla și cu vaccinul anti-COVID

Administrația Trump a cumpărat tot remdesivir-ul din lume. Experții se tem că așa se va întâmpla și cu vaccinul anti-COVID

Nicio țară nu va putea cumpăra remdesivir pentru cel puțin următoarele trei luni. Și asta pentru că Administrația Trump tocmai a cumpărat întregul stoc mondial.

Această mutare i-a alarmat pe experții din întreaga lume, care atrag atenția că acțiunea unilaterală a SUA în chestiunea remdesivir are implicații mult mai mari și arată ce e dispusă să facă Administrația Trump. Astfel, spun ei, aceeași strategie va fi aplicată și în momentul apariției unui vaccin, scrie The Guardian.

Remdesivir, primul medicament autorizat în State ca tratament pentru pacienții cu COVID-19, este produs de Gilead și a arătat până acum că ajută mult la recuperarea bolnavilor.

ADVERTISING

Raport devastator. Au murit mai mulți americani de Covid-19 decât în 4 războaie la un loc (Infografice)

Primele 140.000 de doze care au fost distribuite pentru studii clinice în întreaga lume s-au epuizat. Administrația Trump a cumpărat acum alte 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producția celor de la Gilead pentru luna iulie și 90% din producția pe august și septembrie.

Aproape jumătate din populaţia adultă din SUA nu are un loc de muncă, din cauza pandemiei de COVID-19

”Președintele Donald Trump a reușit un lucru extraordinar pentru a se asigura că americanii au acces la primul tratament autorizat pentru COVID-19. Pe cât este posibil, ne dorim să ne asigurăm că orice pacient american care are nevoie de remdesivir îl primește.

ADVERTISING

Administrația Trump face tot ce-i stă în putere pentru a afla cât mai multe despre tratamentele care salvează viețile celor cu COVID-19 și de a le asigura acces americanilor la ele”, a declarat secretarul de stat pentru Sănătate, Alex Azar.

Remdesivir a fost creat pentru pacienții cu ebola, însă nu a funcționat. Este un medicament original, inovativ, deci este încă protejat de brevet. Asta înseamnă că nu poate fi copiat pentru încă o perioadă destul de lungă de timp.

La acest moment, prețul pentru un tratament de 6 doze este de 3.200 de dolari, după cum a anunțat Administrația Trump.

Aprovizionarea cu Remdesivir vine după ce a devenit tot mai clar că în SUA pandemia este scăpată de sub control. Săptămâna trecută, de exemplu, a fost înregistrat un nou record zilnic de 40.000 de cazuri noi, iar Anthony Fauci, medicul care este însărcinat cu gestionarea pandemiei în State, a spus că această cifră ar putea urca până la 100.000 de îmbolnăviri zilnice.

ADVERTISING

Lupta pentru vaccin

Până acum SUA au înregistrat în total peste 2.700.000 de cazuri de COVID-19 și peste 130.000 de decese.

Asta i-a făcut pe oficialii americani să facă tot ce pot ca să se asigure ca au primii acces la tratamentele anti-COVID. Și strategia a funcționat.

O persoană moare la fiecare 18 secunde din cauza COVID-19. Rata medie a depășit decesele cauzate de SIDA și malarie

În luna mai, directorul producătorului francez de medicamente Sanofi a declarat public că SUA au întâietate la vaccin.

”Guvernul american are dreptul la cea mai mare precomandă pentru vaccin pentru că a investit. Ne-au spus că dacă vreți să vă ajutăm să produceți ne așteptăm să primim primii dozele”, a declarat Paul Hudson, CEO al Sanofi.

Premierul canadian Justin Trudeau a avertizat ca ramificațiile negative care pot apărea din această luptă a SUA pentru a obține tratamentele sunt multiple.

Și Europa critică America pentru această strategie.

”Au acces la cea mai mare parte a rezervei de remdesivir, deci nu mai rămâne nimic pentru Europa. Este primul medicament aprobat ca tratament anti-COVID și nu există mecanism de acces la el.

Încă o dată, suntem ultimii la coadă. Imaginați-vă că în locul lui am vorbi de vaccin, s-ar crea haos. Și e posibil ca asta să fie doar o mostră de ce urmează (să facă SUA - n.red.)”, a declarat, pentru The Guardian, dr. Andrew Hill, cercetător la Liverpool University.

El a adăugat că remdesevir ar ajuta la salvarea de vieți, ar scoate oamenii mai repede din spitale și ar ajuta, astfel, la scăderea presiunii pe sistemele de sănătate publică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇