Zeci de mii de belaruși au ieșit iar în stradă, împotriva regimului Lukaşenko: Polițiștii au scos blindatele și tunurile cu apă

Zeci de mii de belaruși au ieșit iar în stradă, împotriva regimului Lukaşenko: Polițiștii au scos blindatele și tunurile cu apă

Zeci de mii de belaruşi au protestat din nou, duminică, împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP. Poliţia a efectuat zeci de arestări.

Mai multe coloane de manifestanţi au mărşăluit prin cartiere din Minsk, scandând ‘Trăiască Belarus!’ şi purtând drapele roşu-alb, culorile opoziţiei.

I can’t stop being amazed by the bravery and creativity of Belarus. But most important – their non-violent discipline….

Posted by Franak Viačorka on Sunday, November 22, 2020
ADVERTISING

Poliţia a desfăşurat trupe, blindate şi tunuri cu apă încă dinainte de începerea demonstraţiilor la ora 10 GMT.

Circa zece staţii de metrou au fost închise, iar reţelele de comunicaţii mobile au fost întrerupte în unele locuri, potrivit unei jurnaliste a agenţiei France Presse.

Today, Sunday 22 November, is the 106th day of nationwide protests in Belarus against the Lukashenka dictatorship and...

Posted by Bohdan Nahaylo on Sunday, November 22, 2020

Lukaşenko este contestat în stradă încă din august, când a fost reales în urma unui scrutin la care opoziţia a acuzat fraude. În unele duminici, la Minsk au protestat public peste 100.000 de oameni, un record în Belarus. În ultimele săptămâni, însă, participarea a început să scadă.

ADVERTISING

Protestele continuă în Belarus, chiar dacă duminică forțele de ordine au folosit grenade și lacrimogene și au arestat peste 700 de oameni

Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a salutat protestul de duminică, apreciind că este încă un pas către libertatea ţării.

Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, este la putere în Belarus din 1994 şi a ajuns la al şaselea mandat prezidenţial. Susţinut de Rusia, el refuză să demisioneze şi a făcut doar promisiuni vagi de reforme constituţionale pentru a tempera protestele.

ADVERTISING

Belarus: Aleksandr Lukaşenko, fiul său și alți 13 demnitari, pe lista persoanelor sancţionate de UE

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia i-a cerut ajutorul lui Merkel și vrea sancțiuni și pentru Lukașenko


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇