Belarus: Aleksandr Lukaşenko, fiul său și alți 13 demnitari, pe lista persoanelor sancţionate de UE

Belarus: Aleksandr Lukaşenko, fiul său și alți 13 demnitari, pe lista persoanelor sancţionate de UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, fiul său Viktor şi alţi 13 demnitari responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor din Belarus au fost adăugaţi oficial vineri pe lista neagră a persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană, informează AFP.

Statele membre şi-au dat vineri acordul şi lista actualizată a fost publicată în Jurnalul oficial al UE.

Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, nu s-a aflat pe lista iniţială de 40 de oficialităţi belaruse vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor, dar UE susţine că refuzul lui de a lua în considerare organizarea unor noi alegeri ca soluţie de a depăşi criza actuală din Belarus nu lasă alte opţiuni.

Decizia de sancţionare a lui Lukaşenko şi a anturajului său a fost luată de miniştrii de externe din UE pe 12 octombrie ca urmare a ”refuzului autorităţilor belaruse de a angaja un oarecare dialog cu opoziţia”, care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august, a explicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Măsurile intrate în vigoare vineri permit blocarea veniturilor lui Aleksandr Lukaşenko şi ale fiului său în Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Potrivit site-ului EUObserver, familia Lukaşenko ar fi implicată în două societăţi imobiliare din Cipru. Măsurile restrictive, care acum se aplică unui număr de 59 de indivizi sau entităţi, includ o interdicţie de călătorie şi îngheţarea activelor. În plus, cetăţenii şi companiile din UE au interdicţie de a pune la dispoziţie fonduri pentru cei aflaţi pe listă.

În luna octombrie, Belarusul a anunţat represalii împotriva UE.

Uniunea Europeană a adoptat iniţial sancţiuni împotriva a 40 de oficialităţi ale regimului din Belarus, printre care ministrul de interne şi adjunctul său, acuzaţi de implicare în reprimarea protestelor şi în fraudarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, al căror rezultat nu este recunoscut de Bruxelles.

Mai multe ţări membre ale UE, printre care și România, şi-au rechemat ambasadorii de la Minsk pentru consultări în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, obligate de autorităţile belaruse să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇