Vot în unanimitate: Xi Jinping devine cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace

Vot în unanimitate: Xi Jinping devine cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace

Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al Parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii.

Rezultatul votului deputaţilor, anunţat cu puţin timp înainte de ora 11:00 (03:00 GMT), este categoric: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.

Parlamentul din China este practic feuda Partidului Comunist (PCC), aşa că rezultatul votului era evident, comentează AFP.

Liderul chinez de 69 de ani a obţinut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani a mandatului în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere.

ADVERTISING

Scena a fost pregătită cu grijă pentru un nou mandat al lui Xi atunci când a eliminat limitele mandatelor prezidențiale în 2018.

Acum el își consolidează poziția de cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong încoace.

Unic candidat, el a fost reales în funcţie pentru aceeaşi durată ca şef al statului.

Ultimele luni au fost, însă, complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestaţii la sfârşitul lui noiembrie împotriva politicii sale "zero Covid" şi un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Aceste subiecte sensibile au fost evitate cu grijă în timpul actualei sesiuni anuale a Parlamentului.

ADVERTISING

În următoarele două zile, oficiali aprobați de Xi urmează să fie numiți sau aleși pentru a ocupa poziții de top în cabinet, inclusiv premierul în așteptare Li Qiang, care este așteptat să fie numit în postul nr. 2 al Chinei, ceea ce îl va face responsabil de gestionarea celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Parlamentul i-a ales, de asemenea, pe Zhao Leji, 66 de ani, ca nou președinte al Parlamentului și pe Han Zheng, 68 de ani, ca nou vicepreședinte. Ambii bărbați au făcut parte din fosta echipă de lideri de partid a lui Xi din cadrul Comitetului permanent al Politburo.

ADVERTISING

Xi va ține un discurs luni, înainte de închiderea sesiunii parlamentare anuale, în timp ce China se confruntă cu provocări multiple, inclusiv o economie afectată de trei ani de restricții Covid și o înrăutățire a relațiilor cu Occidentul.

La începutul acestei săptămâni, Xi a acuzat Statele Unite și Occidentul pentru dificultățile cu care se confruntă economia chineză, remarci neobișnuite din partea sa pentru că se adresează direct Washingtonului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇