Victor Ponta, noi declarații despre transferul bolnavilor în străinătate

Victor Ponta, noi declarații despre transferul bolnavilor în străinătate

Într-o emisiune TV, a doua zi după exploziile de la Crevedia, Victor Ponta, consilier onorific al prim-ministrului a făcut comentarii care au șocat o parte a opiniei publice, obligând Guvernul să se delimiteze de poziția acestuia.

”Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion și i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a spus Victor Ponta la RTV.

ADVERTISING

Contactat de Spotmedia.ro pentru a explica declarația făcută în legătură cu transferul marilor arși în străinătate, Victor Ponta și-a menținut poziția, nuanțând-o și scuzându-se pentru duritatea exprimării inițiale.

„Ceea ce am dorit să spun în emisiune - transcrierile din presă nu au cum să redea exact o prezentare orală - este că mi se pare condamnabil faptul că, în ultimii opt ani, deși în România au fost nenumărate accidente soldate cu arși, nu s-a realizat în mod concret niciun spital special pentru aceștia, nicio secție specială și niciun pat în afara celor șase de la Spitalul Floreasca, începute de profesorul Lascăr, înainte de incendiul de la Colectiv, și asupra cărora se desfășoară o ancheta penală încă din anul 2016”, a declarat fostul prim-ministru, actualmente consilier onorific al lui Marcel Ciolacu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vă recomandăm analiza Întoarcerea lui Victor Ponta anunță înghețarea relațiilor dintre PSD și PNL, la pachet cu distanțarea de SUA

Victor Ponta susține că, „adunând sumele foarte mari, aproximativ 350.000 de euro pentru un pacient, pe care România le-a plătit și le plătește pentru tratamentele din străinătate, ar fi mai benefic să construim câte o secție de <mari arși> în fiecare centru medical important din Romania.

În acest fel, transportul pacienților din zona afectată ar fi mult mai sigur, ușor și ieftin decât în străinătate cu avioane care nu au dotările specifice”. 

ADVERTISING

Despre referirea la selecția pacienților de către spitalele din străinătate, care a șocat o parte a opiniei publice, Victor Ponta și-a păstrat mesajul, dar l-a nuanțat, susținând că „spitalul din altă țară face un triaj medical - cei cu arsuri de peste 80% din suprafața corpului și intubați nu pot fi transportați cu avionul, iar cei în stare gravă și în pericol ridicat de deces rămân în România, pentru că e extrem de periculos să fie transportați, iar modul în care statul transportă și acoperă tratamentul din străinătate pentru bolnavi, în general, nu e suficient de transparent și echitabil. Atâta timp cât plătim contribuții de sănătate, ne așteptăm, în mod legitim, ca acești bani să fie folosiți pentru a moderniza și dezvolta sistemul de sănătate”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇