USR o propune pe Cristina Prună ca președinte al Camerei Deputaților. Anca Dragu poate fi înlăturată chiar azi de la Senat

USR o propune pe Cristina Prună ca președinte al Camerei Deputaților. Anca Dragu poate fi înlăturată chiar azi de la Senat

USR o susține pe Cristina Prună pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților și va lupta pentru a împiedica abuzul prin care care PSD-PNL-UDMR încearcă să o dea jos pe Anca Dragu de la șefia Senatului.

”În contextul înțelegerii toxice dintre PSD și PNL și a demersurilor grăbite de a acapara conducerile celor două Camere, USR anunță că o susține pe deputata Cristina Prună pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În același timp, USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”, se arată într-un comunicat al USR transmis marţi SpotMedia.ro.

ADVERTISING

USR acuză că, după ce au negociat cum să-și împartă pârghiile de influență și banii românilor, PSD, PNL și UDMR trec astăzi, cu o grabă demnă de o cauză mai bună, la acapararea conducerilor Camerei Deputaților și Senatului.

”O fac la fel cum au făcut politică în ultimul timp: în total dezinteres și dispreț față de cetățenii care i-au votat și față de binele țării. La Camera Deputaților, PSD, PNL și UDMR își dau astăzi mâna pentru a-i da funcția pe tavă lui Marcel Ciolacu, după ce l-au instalat interimar la conducere pe sinecuristul Sorin Grindeanu.

USR nu acceptă jocurile de culise ale noului FSN și o susține, în schimb, pe deputata Cristina Prună, în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

Se urgentează revocarea Ancăi Dragu de la Senat

Totodată, USR spune că la Senat, PSD, PNL și UDMR vor forța, tot astăzi, revocarea din funcția de președinte a Ancăi Dragu, demers pe care vor să-l întemeieze pe un Regulament al Senatului cu multe semne de întrebare în ceea ce privește neconstituționalitatea, fapt atestat de Curtea Constituțională încă din anul 2005.

”USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii.

USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, mai punctează formațiunea în comunicat.

ADVERTISING

Gorghiu spune că Florin Cîțu va fi votat azi la șefia Senatului

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, marţi, că PNL, PSD şi UDMR au depus o solicitare de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Anca Dragu.

Ea a arătat că speră ca grupul USR să înţeleagă că sunt principii constituţionale pe care trebuie să le respecte.

”Nu e niciun fel de problemă, chiar dacă nu şi-a dat demisia, deşi aşa era elegant. Vom derula, în cursul zilei, o nouă procedură de vot în plen, cu buletine de vot, pentru a putea vota noul preşedinte al Senatului”, a mai spus Gorghiu.

Ea a precizat că grupul PNL îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia Senatului. ”Vom vedea în ce măsură vor exista şi alte propuneri, în afară de Florin Cîţu, care este susţinut de PNL, PSD şi UDMR.

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele acestei camere parlamentare poate fi revocat la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta a încălcat grav sau în mod repetat Constituţia sau Regulamentele Parlamentului.

De asemenea, revocarea poate fi demarată şi la propunerea a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune, se depune la Biroul Permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Şedinţa plenului ar avea loc, marţi, la ora 12:00.

Marcel Ciolacu a anunţat luni seara că marţi îşi va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, afirmând că a înţeles că Florin Cîţu îşi va depune candidatura la şefia Senatului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇