Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaţilor

Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaţilor

Marcel Ciolacu a fost ales, marți, președinte al Camerei Deputaților. Au fost 217 voturi pentru și 77 împotrivă.

Contracandidata sa, Cristina Prună de la USR, a obținut 77 de voturi pentru și 217 împotrivă.

Votul pentru alegerea preşedintelui Camerei a fost secret, cu buletine de vot.

Au votat 299 de deputaţi şi au fost anulate cinci voturi.

Imediat după vot, Ciolacu a anunţat demisiile lui Sorin Grindeanu şi Alexandru Rafila din funcţiile de vicepreşedinte al Camerei, dar şi pe a lui Daniel Suciu din funcţia de secretar şi a lui Marius Budăi din funcţia de chestor al Camerei.

ADVERTISING

La propunerea liderului grupului PSD Alfred Simonis, aceştia au fost înlocuiţi de Anamaaria Cătăuţă, Daniel Suciu ca vicepreşedinţi, Alexandra Presură - secretar, Marius Mărgărit - chestor.

Lista a fost aprobată cu 233 de voturi ”pentru”.

Ciolacu revine

Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 - decembrie 2020 (în guvernarea PSD).

Marcel Ciolacu anunțase luni seara că marți îşi va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Mâine (marţi- n.red.) îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor, pentru că se conturează o majoritate. Am înţeles că şi dl Florin Cîţu va depune pentru şefia Senatului.

ADVERTISING

Procedura democratică oriunde în lume, când ţi-ai pierdut majoritatea care te susţine, îţi dai demisia”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă, susţinută, luni seara, la sediul PSD.

Întrebat de ce nu a dorit să fie vicepremier din partea PSD, Ciolacu a răspuns: „Este decizia politică pe care am luat-o împreună cu colegii mei. Am avut discuţii despre Guvern. După ce m-am sfătuit cu colegii mei, am luat această decizie”.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacantă după ce Ludovic Orban şi-a depus pe 13 octombrie demisia.

ADVERTISING

El preciza atunci că nu mai poate să fie "părtaş la decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL".

Tot azi se face schimbarea şi la Senat

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, marţi, că PNL, PSD şi UDMR au depus o solicitare de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Anca Dragu.

Ea a arătat că speră ca grupul USR să înţeleagă că sunt principii constituţionale pe care trebuie să le respecte.

”Nu e niciun fel de problemă, chiar dacă nu şi-a dat demisia, deşi aşa era elegant. Vom derula, în cursul zilei, o nouă procedură de vot în plen, cu buletine de vot, pentru a putea vota noul preşedinte al Senatului”, a mai spus Gorghiu.

Ea a precizat că grupul PNL îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia Senatului. ”Vom vedea în ce măsură vor exista şi alte propuneri, în afară de Florin Cîţu, care este susţinut de PNL, PSD şi UDMR".

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele acestei camere parlamentare poate fi revocat la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta a încălcat grav sau în mod repetat Constituţia sau Regulamentele Parlamentului.

De asemenea, revocarea poate fi demarată şi la propunerea a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune, se depune la Biroul Permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇