USR cere sesiune extraordinară: Altfel, sute de mii de români vor pierde bani din pensie

USR cere sesiune extraordinară: Altfel, sute de mii de români vor pierde bani din pensie

USR solicită coaliţiei de la putere să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru a corecta legea pensiilor.

USR susţine că, ”dacă această aberaţie nu va fi corectată în timp util, cei care au muncit în condiţii grele de muncă şi care au contribuit mai mult pe perioada vieţii active vor fi sancţionaţi, de la 1 septembrie, cu tăierea unei părţi consistente a pensiei”.

Aşa că USR vrea să fie adoptat rapid un proiect de lege depus de parlamentarii Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău.

”Auzim peste tot, mai ales la televizor, cum noua lege a pensiilor ar creşte pensiile. Este o minciună. Poate cresc pensiile speciale pe spatelor celor care au lucrat în condiţii cu adevărat speciale.

ADVERTISING

Un exemplu concret: un om care a lucrat 33 de ani în minerit şi a adunat 63 de puncte are acum, pe legea veche, o pensie de 7.220 de lei. Pe noua lege a pensiilor, cea a PSD-PNL, cu toate punctele de stabilitate, va ajunge la 5.487 de lei. Adică, mai puţin cu 1.732 de lei. Este o nedreptate strigătoare la cer să bagi mâna în buzunarul celor care au muncit în condiţii speciale”, precizează deputatul USR Radu Miruţă.

Între 100.000 şi 200.000 de români care au lucrat în condiţii deosebite şi speciale – în energie, metalurgie şi industrii grele – vor pierde bani din pensie, chiar şi peste 1.700 de lei, adaugă USR.

De reţinut că aceştia au avut contribuţii mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii, tocmai ca să aibă garanţia unei vârste reduse de pensionare şi a unei pensii decente.

ADVERTISING

Potrivit USR, afectaţi, după acelaşi model, sunt şi cei care lucrează acum în condiţii deosebite şi speciale, care nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.

„Proiectul depus de noi îşi propune să repare nedreptatea care va fi făcută românilor care au lucrat peste 20 de ani în condiţii grele de muncă - grupa I, grupa II, redenumite drept condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă.

Sunt acei pensionari ai României care au ţinut în spate industria şi lor, de la 1 septembrie, pe noua lege a pensiilor, le vor fi recalculate pensii mai mici. Cu cât au stat mai mult în activitate şi au o vechime mai mare, cu atât vor fi mai afectaţi”, declară deputatul USR Oana Ţoiu, membru în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor.

ADVERTISING

Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, dar nici măcar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat.

”În judeţul Braşov, de exemplu, avem oameni care au lucrat în domeniul nuclear şi care vor pierde bani la pensie. Între timp, proiectul USR zace în sertare. De două săptămâni, Comisia pentru muncă din Senat şomează, deşi avem de rezolvat probleme importante pentru români, asupra cărora am avertizat înainte să fie adoptată pe repede-înainte legea PSD-PNL a pensiilor”, arată senatorul USR Irineu Darău.

Totuşi, recent, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat ce se va întâmpla în cazul în care, în urma recalculării din septembrie, pensia rezultată va fi mai mică decât cea actuală. Această situație este prevăzută în lege. Șeful Casei de Pensii a explicat că beneficiarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇