USR cere publicarea codului sursă al lui ION, robotul lui Ciucă: Cine îl controlează și în ce scop?

USR cere publicarea codului sursă al lui ION, robotul lui Ciucă: Cine îl controlează și în ce scop?

USR îi cere ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, „să lase acțiunile de PR și să publice codul sursă al algoritmului așa-zisului sistem de inteligență artificială al Guvernului Ciucă, ION”.

„Este nevoie de o verificare independentă care să stabilească dacă într-adevăr acest sistem ia decizii autonome, pentru a vedea ce se întâmplă cu datele colectate de la oameni și pentru a verifica dacă nu cumva acest sistem este doar un paravan al Guvernului în spatele căruia încearcă să își scuze anumite decizii pe care urmează să le ia.

ADVERTISING

Sunt o serie de nelămuriri cu privire la ION: cine îl controlează și în ce scop? Este ION echidistant ca unealtă de inteligență artificială? Cum garantează statul protecția datelor românilor care interacționează cu ION? Este ION consilierul premierului sau reprezentantul românilor? Toate aceste întrebări așteaptă răspunsuri din partea Guvernului, care tace”, potrivit unui comunicat de presă.

USR mai afirmă că ION nu se dezice de rolul lui și face ce face și premierul Ciucă și miniștrii săi: plagiază și dă răspunsuri preînregistrate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Guvernul României continuă cu această mascaradă în care pretinde că prim-ministrul are un consilier un algoritm bazat pe inteligența artificială și nu ratează niciun moment public în care să nu eșueze. Ceea ce ar fi trebuit să fie un proiect-fanion al României, din păcate, se transformă într-o doză de incompetență a acestui guvern și a acestui Minister al Digitalizării”, susține deputatul USR Monica Berescu.

”Dincolo de penibilul situației, premierul României vorbind singur cu o oglindă, acest sistem de inteligență artificială poate fi luat în serios doar după ce algoritmul din spatele deciziei este analizat fie de orice român interesat, fie de o autoritate a statului, cum ar fi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) sau Autoritatea pentru digitalizarea României (ADR)”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat pe 1 martie, în ședința de guvern, pe ION, primul consilier onorific guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Ciucă a explicat și de unde vine numele său: de la sintagma în oglindă „NOI”.

Iată dialogul dintre premierul Ciucă și inteligența artificială autohtonă, Ion (Video)

Însă ION, consilierul cu inteligență artificială al premierului, nu este încă finalizat, iar dialogul cu șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a fost regizat.

Coordonatorul proiectului, Nicu Sebe, șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers, a recunoscut aceste lucruri într-un interviu acordat lui Dragoș Stanca pentru platforma Upgrade100.com.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇