USR acuză că un grup secret a scris o OUG care va crea probleme uriașe: „Dictează ce culoare să aibă hârtia igienică și cât să fie dantela de la perdea”

USR acuză că un grup secret a scris o OUG care va crea probleme uriașe: „Dictează ce culoare să aibă hârtia igienică și cât să fie dantela de la perdea”

USR transmite, marţi, că ministrul PNL Marcel Boloş vrea să adopte în şedinţa de guvern de miercuri o ordonanţă de urgenţă elaborată în secret, care ar trebui să reglementeze domeniul fondurilor europene 2021 – 2027, câteva zeci de miliarde de euro.

Potrivit USR, „ordonanţa ar fi trebuit să apară pe siteul MIPE, în consultare publică, dar nu a fost publicată. Mai grav, ordonanţa va fi o surpriză şi pentru ceilalţi miniştri pentru că a fost scrisă de un grup secret”. 

UPDATE 22:45 - Proiectul de ordonanță anunțat la prânz de USR se regăsește pe ordinea de zi publicată marți seară pentru ședința de miercuri de la ora 12:00.

ADVERTISING

Fostul ministru USR Cristian Ghinea face un apel la liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, să oprească această ordonanţă înainte să intre în vigoare.

„Ordonanţa secretă de la Fonduri va provoca probleme uriaşe. În loc să simplifice şi să descentralizeze fondurile europene regionale, Boloş vine cu o ordonanţă care dictează la nivel de lege cum arată formularele, cum sunt ghidurile, ce culoare să aibă hârtia igienică şi cât să fie dantela de la perdea la fiecare agenţie de dezvoltare independentă.

ADVERTISING

De fapt, lui Marcel Boloş îi este frică să semneze ordine de ministru pentru a rezolva problemele şi atunci emite OUG-uri pe bandă rulantă, pentru că aşa nu răspunde pentru nimic”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR şi fost ministru MIPE.

Potrivit USR, „una dintre probleme este că Marcel Boloş stabileşte prin OUG toate modelele de declaraţii, contracte de finanţare, ghiduri, etc, ceea ce va necesita modificări şi corecturi prin alte ordonanţe de urgenţă, iar în lipsa unor consultări cu oamenii implicaţi în implementarea proiectelor cu fonduri europene acest lucru se va întâmpla cu siguranţă”.

ADVERTISING

„România deja a avut probleme din cauza OUG-urilor date de Marcel Boloş. Măsura 2 din pandemie a fost distrusă pentru că în loc să dea ghidul prin ordin de ministru, Boloş a dat OUG care apoi a fost modificat în Parlament şi au fost adăugate alte coduri CAEN. Doar că MIPE lansase deja apelul şi primise proiecte. Comisia Europeană a refuzat să dea banii României pentru că practic apelul era ilegal”, spune USR. 

Potrivit Opoziţiei, „o altă problemă este că OUG-ul secret preia texte din Regulamentele europene şi le bagă în lege românească. Total inutil pentru că regulamentul este text aplicabil direct”.

„Marcel Boloş nu face diferenţa între Regulament european (lege europeană care se aplică direct şi în România) şi directivă (lege europeană care trebuie transpusă prin legislaţie românească şi nu e traducere, ci adaptare). Dacă Parlamentul va modifica OUG-ul când ajunge la aprobare, vom avea un Regulament direct aplicabil + lege diferită de regulament. Sunt două decizii ale CJUE care interzic preluarea Regulamentelor în legislaţia naţională pentru a nu i se schimba sensul unei reglementări”, spune USR. 

Fostul ministru Cristian Ghinea susţine că ideea unor reglementări unitare e una bună, dar nu prin ordonanţă de urgenţă şi „în nici un caz secret, între Crăciun şi Revelion, dacă nu ai apucat să vorbeşti cu nimeni să vezi dacă ce legiferezi tu funcţionează”.

„Autorităţile de Management trebuie să beneficieze de independenţă, iar problemele se pot rezolva prin ordine de ministru, nu prin ordonanţe de urgenţă”, conchide fostul ministru.

Pe site-ul USR este pus la dispoziție și textul integral al ordonanței. Îl puteți consulta AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇