USR a depus un proiect de lege pentru scăderea TVA la carburanți, de la 19 la 5% (Video)

USR a depus un proiect de lege pentru scăderea TVA la carburanți, de la 19 la 5% (Video)

USR a depus, luni, un proiect de lege, pentru reducerea preţurilor la carburanţi, prin scăderea TVA de la 19 la 5%, cu speranța că va fi adoptat în procedură de urgență.

”Dacă actuala coaliţie ar adopta acest proiect de lege, atunci preţurile ar reveni la nivelul celor de anul trecut. Vedem cum din ianuarie încoace preţurile la carburant practic au explodat. Am ajuns să plătim la pompă şi peste 7 lei litrul de benzină.

Mai mult de jumătate din acest preţ reprezintă acciză şi TVA, care se duc tot la stat, deci principalul câştigător al acestor creşteri de preţuri la carburant este tot statul român. Asta se vede într-o diminuare a nivelului de trai al românilor", a arătat deputatul USR Cristina Prună, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

USR-TVA-benzina
Foto: Facebook/Cristina Prună

Cristina Prună a menţionat că Polonia a aplicat zilele trecute măsura diminuării TVA la 8% pentru carburant şi a redus TVA la 0% pentru o serie de produse de bază.

ADVERTISING

La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui a subliniat că statul este "principalul" beneficiar al creşterii preţurilor. El a menţionat că românii se confruntă cu scăderea puterii de cumpărare.

"Guvernul nu are decât două opţiuni. Fie strânge el cureaua, fie strâng românii cureaua. În faţa acestor opţiuni, noi alegem să strângă guvernul cureaua.

Trebuie să îşi reducă cheltuielile şi să lase mai mulţi bani în buzunarele românilor. Acest proiect merge din plin în filosofia USR, care este tocmai aceasta: de a reduce intervenţionismul şi de a lăsa mai mulţi bani în piaţă. Dacă s-ar aplica acest proiect, el va cauza o serie de ieftiniri în lanţ, pentru că foarte multe produse au preţul bazat pe cel al carburanţilor", a spus Claudiu Năsui.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, deputatul USR Denisa Neagu a subliniat că diminuarea TVA ar genera o "scădere imediată" a preţurilor. Ea şi-a exprimat speranţa ca proiectul să fie aprobat în procedură de urgenţă.

"Noi am propus aceste măsuri şi în toamna anului trecut, pentru facturile la energie, măsuri care nu au fost adopate de actuala coaliţie de guvernare. Ei discută şi se fac că lucrează pentru binele românilor, dar vedem cu toţii ce sume ne vin la facturile la energie", a declarat Denisa Neagu.

Deputații USR Cristina Prună, Denisa Neagu și Claudiu Năsui au depus astăzi un proiect de lege privind reducerea TVA la carburanți. Dacă proiectul va fi adoptat, prețurile ar scădea la nivelul celor de anul trecut.

Deputații USR Cristina Prună, Denisa Neagu și Claudiu Nasui au depus astăzi un proiect de lege privind reducerea TVA la carburanți. Dacă proiectul va fi adoptat, prețurile ar scădea la nivelul celor de anul trecut.

Publicată de USR PLUS pe Luni, 21 februarie 2022

Și președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că social-democrații propun în ședința de marți a coaliției să fie reduse cu 50% accizele la carburanți, ceea ce ar însemna o scădere de 1,2 lei pe litru la pompă.

ADVERTISING

Întrebat pe subiect, liderul PNL Florin Cîțu a precizat ar ”putea-o lua în calcul, bineînţeles", dar că așteaptă să vadă și ce vor spune experții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇