Conducerea PSD s-a reunit luni pentru a discuta, printre altele, soluția optimă pentru criza facturilor, care, în opinia social-democraților, ar fi reducerea TVA de la 19 la 5% pentru energie şi gaze, măsură suportabilă de către bugetul de stat. Conform unor surse politice, liderul PNL, Florin Cîțu, nu ar fi de acord cu propunerea social-democraților.
Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la sediul partidului, că el insistă ca reducerea TVA să intre în vigoare de la 1 februarie şi a arătat că a avut discuţii cu premierul Ciucă şi cu Florin Cîţu, urmând ca subiectul să fie prezentat în şedinţa coaliţiei, la ora 17.00.
Potrivit lui Ciolacu, la şedinţa coaliţiei au fost invitaţi şi ministrul Energiei, şi reprezentanţii ANRE şi ANPC.
”Nu este admis să liberalizezi preţul în plină pandemie”, a răspuns Marcel Ciolacu, întrebat de jurnaliști cine se face vinovat de actuala situaţie.
Conform unor surse din rândul liberalilor, președintele PNL nu este de acord cu propunerea social-democraților.
”Florin Cîţu este interesat de orice soluţie pentru facturile la energie care nu discriminează şi care se aplică unitar în toate sectoarele din economie. În acelasi timp, Florin Cîţu a avertizat că aceste soluţii, cu bani de la buget pentru persoane fizice şi companii, nu rezolvă problema structurală a preţurilor din energie. Trebuie un plan de investiţii multianual, asumat transpartinic pentru a asigura securitatea energetică a României”, au precizat sursele citate.
Duminică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie. "Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă", a susținut el.
"Săptămâna viitoare în şedinţa de guvern vom modifica legea plafonării şi compensării şi vom obliga toţi furnizorii care au întocmit facturile într-un mod eronat în afara legii plafonării şi compensării să le refacă, să le refacă fără percepere de penalităţi, vom opri orice fel de debranşare pe perioada de aplicare a acestei legi pentru că vrem să punem pe poziţie de egalitate clientul cu furnizorul, să nu existe cumva un mijloc, să zicem aşa, de presiune al furnizorului să achit o factură eronată sub ameninţarea debranşării", a declarat ministrul Energiei, la Profit.ro.
Ministrul a mai spus că facturile trebuie plătite, dar ”corect, nu facturile întocmite într-un mod eronat”.
Popescu a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu crede că furnizorii au făcut aceste erori "din prostie". El a adăugat că ANRE putea să aibă discuţii cu furnizorii şi să îi verifice din decembrie dacă au aplicaţiile informatice actualizate. "Ar fi putut interveni preventiv în piaţă să nu se emită facturi", a punctat Popescu.
Ministrul s-a declarat convins că se va ajunge la o înţelegere în şedinţa coaliţiei de astăzi.
Săptămâna trecută, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis să înființeze Comandamentul pentru Energie, care va verifica neregulile din facturi.