Liderul PNL Florin Cîţu şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, şi-au exprimat opinia pe subiectul facturilor uriaşe primite de români la gaze şi energie.
Dacă fostul premier spune că nu există un cadru legal care să permită oamenilor să nu le plătească, amicul său îşi pune întrebarea: dacă Guvernul va ajuta populaţia cu noi măsuri de compensare sau plafonare, unde se va opri?
Cîţu ar vedea facturile plătite până în septembrie
Preşedintele PNL a atras joi atenţia că nu există un cadru legal care să permită românilor să nu plătească factura la energie sau gaze şi să nu aibă penalităţi, arătând că Guvernul trebuie să vină cu un cadru legal nou.
"Nu există un cadru legal şi nu a fost trecută nicio ordonanţă de urgenţă care să le permită românilor să nu plătească factura şi să nu mai aibă penalităţi. (...) Eu sper să vină cu un cadru legal, pentru că altfel această afirmaţie nu este susţinută de niciun cadru legal şi atunci îi îndemnăm pe români să încalce legea, ceea ce nu este corect. (...)
Trebuie să fim foarte atenţi aici. Dacă Executivul vine cu un cadru legal nou, cu o ordonanţă de urgenţă prin care va spune că se interzice debranşarea în această perioadă, pentru că am făcut-o şi noi în stare de urgenţă, sau nu se plătesc penalităţi la facturi nu ştiu câte luni sau permitem ca facturile să fie plătite până în septembrie, pentru că asta este iarăşi o soluţie pe care putem să o facem după ce avem compensare ş.a.m.d. şi dacă există încă oameni care au probleme, trebuie să le permitem să plătească factura pe o perioadă mai lungă de timp", a afirmat Cîţu, la Antena3.
Însă o discuţie în coaliţie despre această situaţie nu a existat.
"Vom avea o discuţie în coaliţie zilele următoare. (...) Este o măsură care vine în afara programului de guvernare.
Este o măsură nouă şi atunci trebuie să venim în coaliţie, pentru că aş vrea să ştiu - şi aici nu este o critică -, dar aş vrea să nu mai aruncăm pe piaţă tot felul de soluţii care au un impact asupra bugetului foarte mare, fără să venim şi cu soluţii de finanţare", a spus liderul PNL.
"Nu putem să plătim toate facturile pentru toată lumea"
Florin Cîţu a făcut apel la calm în rândul colegilor din coaliţie şi a solicitat mai mult pragmatism şi mai puţină discuţie pe reţelele de socializare în privinţa măsurilor pentru creşterea preţurilor la energie.
"Nu putem să plătim toate facturile pentru toată lumea, pentru că asta nu înseamnă decât să luăm de la unii şi să dăm la alţii şi nu ajungem nicăieri.
Trebuie să vedem care sunt priorităţile, consumatorul vulnerabil şi apoi să le luăm pe rând, care sectoare sau ce parte din economie trebuie ajutată şi cum să o ajutăm ca să avem o economie mai târziu.
Dacă avem mesaje populiste şi aruncăm tot felul de idei pe piaţă, apoi o să fie complicat să venim cu o soluţie care să rezolve problema. Cer mai mult pragmatism, mai puţină discuţie pe Facebook, mai multă discuţie printre experţi, să venim cu soluţii şi apoi să le prezentăm românilor.
Le-aş prioritiza, aş merge în primul rând către românii care într-adevăr au nevoie, către oamenii vulnerabili, către acele companii care sunt vulnerabile şi apoi aş extinde măsurile, dar trebuie să fim foarte clari: nu putem, şi acesta este mesajul din partea PNL, să vorbim de măsuri care să discrimineze sau să promitem că vom plăti toate facturile tuturor în economie.
Asta ar fi o greşeală şi, la fel, să promitem tot felul de eliminări de taxe. Este complicat, este o situaţie de deficit bugetar şi orice măsură pe care o luăm acum, ea va funcţiona o lună, două, trei, dar costurile sau impactul s-ar putea să fie mult prea mare sau echilibrele pe care le-am câştigat în economie le vom pierde foarte uşor", a mai spus Cîţu.
Potrivit acestuia, criza preţurilor la energie a pornit din exterior, dar România ar fi trebuit să se pregătească de mai mult timp.
"Dacă în 30 de ani am fi investit mai mult în capacitatea de producţie şi interconectivitate în ceea ce priveşte energia electrică şi alte tipuri de energie, poate că nu am fi avut acelaşi şoc", a subliniat Cîţu.
Vîlceanu: Nu poţi plăti la nesfârşit şi pentru toată lumea factura la energie
Şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, se teme că vom intra într-o spirală care nu se mai termină niciodată şi întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuţi.
"Este evident că statul român trebuia să facă ceva în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie şi gaze. A existat o lege pe care a votat-o toată lumea în Parlament. Acum înţeleg că nu mai e de ajuns acea lege şi că trebuie venit cu alte măsuri. Vom gândi şi vom vedea în Guven şi alte măsuri, dar trebuie să ne punem şi o întrebare, o întrebare serioasă: Unde ne vom opri?
Pentru că nevoi are toată lumea şi, dacă începem să discutăm pe fiecare domeniu în parte ... De exemplu, l-am văzut pe ministrul Agriculturii, care, pe bună dreptate, este îngrijorat cu privire la producătorii din agricultură, sunt convins că ministrul IMM-urilor va veni şi va spune 'Dar şi IMM-urile au probleme în legătură cu situaţia asta', va veni un alt ministru, cel de la Cultură, care va spune 'Ştiţi, teatrele, celelalte instituţii de cultură şi ele plătesc energie şi gaze, trebuie ajutate şi acelea'.
Tocmai de aceea, vă spun: cred că ar trebui prima dată să se discute - dar bine e o discuţie pe care o vom face în Guvern - ce vrei, care sunt categoriile care au nevoie de un ajutor, pentru că până la urmă, la începutul discuţiei, când am adoptat acea lege, toată lumea a fost de acord că trebuie ajutată în primul rând populaţia şi, după aceea, vezi cum poţi ajuta economia şi companiile.
Dar, totuşi, întrebarea mea rămâne: unde ne vom opri, pentru că mi se pare că intrăm într-o spirală care nu se mai termină niciodată. Întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuţi", a susţinut Vîlceanu.
Întrebat dacă România va cere ajutorul Comisiei Europene în privinţa facturilor la energie, şeful de la Fonduri Europene a precizat că este o discuţie pe acest subiect iniţiată de pe vremea când era ministru al Finanţelor.
"Există o discuţie legată de preţuri chiar de pe vremea când eram la Finanţe şi am semnat atunci o declaraţie comună împreună cu alţi miniştri de Finanţe şi ai Economiei legată tocmai de această problemă a preţurilor la energie şi gaze şi evident că se caută soluţii.
Dar soluţia trebuie până la urmă să fie una obiectivă şi care nu se schimbă de la zi la zi. Trebuie să te opreşti undeva, pentru că până la urmă nu poţi plăti la nesfârşit şi pentru toată lumea factura la energie. Nu cred că e normal şi nu cred că cineva şi-a pus obiectivul de a ajunge într-o asemenea situaţie.
E o situaţie de-a dreptul care poate părea utopică la un moment dat. Nu poţi plăti facturile tuturor. Şi pentru cât timp? Şi încă ceva. Ok, vrem să oferim bani populaţiei sau companiilor să plătească factura. Foarte bine. Fă-o pentru toţi şi atunci nu mai există această discuţie. Ne permitem să o facem pentru toţi?", a susţinut el.
Să nu mai existe contre în coaliţie
De asemenea, Dan Vîlceanu a atras atenţia că situaţia din piaţa de energie nu a fost creată de un anumit ministru sau partid politic, ci este una cu care se confruntă toată lumea.
"Eu cred că ar trebui să ne oprim din a avea puncte de vedere politice şi am văzut inclusiv cereri de demisie din partea unor colegi din Guvern sau din coaliţia asta PNL-PSD-UDMR, având în vedere că e o situaţie pe care nu a creat-o un ministru sau nu a creat-o un alt partid politic.
E o situaţie complicată pe care o are toată Europa, toată lumea, la care noi trebuie să venim cu răspunsuri serioase. Dacă răspunsul este de exemplu că pot din aprilie să vin cu o măsură, iar celălalt coleg de coaliţie îmi spune că de ce din aprilie, fă-o din februarie...asta nu cred că este o modalitate serioasă şi constructivă de a rezolva problema preţurilor la energie şi gaze", a menţionat şeful de la Fonduri Europene.
Întrebat care va fi poziţia PNL dacă PSD va cere ca aceste măsuri de sprijin să fie aplicate de la 1 februarie, şi nu de la 1 aprilie, acesta a răspuns: "Poziţia noastră a fost foarte clară şi a fost exprimată de ministrul Energiei cu privire la măsurile care se pot lua, după o discuţie pe care a avut-o cu premierul şi cu alţi miniştri de la PSD".
"Tocmai de aceea, având în vedere discuţia asta, mi se pare cel puţin nepotrivit ca ulterior să vezi alţi oameni din PSD care vin şi spun altceva şi cer măsuri şi mai populiste decât cereau până acum şi în fiecare zi te trezeşti cu încă unul care îţi spune că trebuie să dăm mai mult şi trebuia să fie făcută mai repede.
Până la urmă, ştiţi foarte bine că lucrurile acestea trebuie gândite, cântărite bine şi, în momentul în care ministrul de resort vine şi anunţă deciziile, el să fie sprijinit de întreg Guvernul, nu numai de o parte a Guvernului", a adăugat el.
Modelul Ungaria
Ministrul a reiterat că trebuie să ne punem întrebarea ''Unde ne vom opri", după ce un jurnalist a vrut să ştie dacă putem să discutăm cu Comisia Europeană posibilitatea plafonării preţului la combustibili, pe modelul adoptat de Ungaria.
"Tocmai de aceea vă spuneam că există această întrebare pe care eu am pus-o mai devreme: Unde ne vom opri? Era clar că va începe discuţia şi despre preţurile la carburanţi: şi aici, iarăşi, trebuie să venim cu ajutor pentru populaţie să poată să plătească preţul la combustibil. Nu poate funcţiona asta la nesfârşit. Tocmai de asta vă spuneam că este imposibil să poţi gândi scheme de ajutor pentru energie, pentru gaze, pentru carburanţi, pentru produse de bază etc.
O să ajungem în final să plătim tot pentru toată lumea, ceea ce este de-a dreptul ireal. Cum poţi să gândeşti aşa? Trebuie gândită o schemă foarte clară, cu măsuri foarte clare. Ele au fost anunţate şi nu înţeleg de ce există această spirală în care am intrat, o spirală prin care fiecare vine cu o propunere şi mai adaugă o categorie de oameni care trebuie ajutaţi", a încheiat acesta.
Ieri s-a vorbit şi despre TVA zero la alimentele de bază. Ministrul Vîlceanu spune că nu se poate, nu ne lasă UE. Ciolacu vrea atunci măcar o scădere de 5%