Cota TVA la alimentele de bază ar putea fi redusă de la 9% la zero, iar profitul „excepţional” realizat de furnizorii de gaze și energie electrică în 2021 să fie supra-impozitat.
Măsurile ar fi propuse de PSD, au declarat pentru Economedia.ro surse guvernamentale, precizând că vor fi discutate în ședința de azi de guvern.
Pentru a urmări modul în care retailerii respectă scăderea TVA la alimentele de bază, Ministerul Finanțelor va propune o serie de instrumente de control, au subliniat acestea.
UPDATE: Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat însă că nu a existat o discuție în Guvern pe această temă.
El a precizat că în acest moment TVA zero la alimentele de bază este o măsură care contravine directivei TVA, riscând infringement.
”Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puţin la momentul ăsta, contravine directivei TVA. Putem să discutăm orice (cu Comisia Europeană - n.red.), dar să ai o reglementare care contravine unei directive asta înseamnă infringement”, a declarat Dan Vîlceanu.
O altă măsură ce s-ar putea lua este de a plafona preţurile, însă ministrul afirmă că ar duce la dispariţia unor produse de pe raft, pentru că preţul de producţie al unor produse ar fi mai mare decât preţul de vânzare.
Ulterior, şi şeful PSD a vorbit despre o reducere la 5%.
”Cred că ştim că există un TVA redus la alimente de 9%, poate 5% este posibil, ca şi pentru energie şi gaze, cu aplicare de la 1 februarie”, a afirmat preşedintele PSD, pentru Antena3.
Ciolacu a mai arătat că o altă măsură poate fi o plafonare a preţului la alimentele de bază, despre care a arătat că ”e mai corectă în această perioada”.
"Există şi un acord european pe fiscalitate care interzice TVA 0%”, a menţionat Ciolacu.
PSD vrea ca schema de ajutor pentru energie să intre de la 1 februarie
Totodată, social democrații ar vrea ca noua schemă de ajutor pentru reducerea facturilor la curent și gaze anunțată de premierul Nicolae Ciucă să intre în vigoare de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum de până la 300 kW/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecție la factura de energie, care va include TVA redus de 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.
Vor exista scheme de ajutor nu numai pentru consumatorii casnici, ci și pentru domeniul sectorului agricol, al industriei alimentare și pentru IMM-uri.
”Vom reduce costul energiei electrice la consumatori prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi.
Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. În domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la 1 iulie.
Analizăm, totodată, la nivelul Guvernului, noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a subliniat Nicoale Ciucă.