Italia anunţă taxe mai mari pentru furnizorii care au beneficiat de scumpirea energiei

Italia anunţă taxe mai mari pentru furnizorii care au beneficiat de scumpirea energiei

Italia ar putea mări taxele pentru companiile energetice care au beneficiat de creşterea preţurilor energiei, a declarat ministrul Industriei.

Europa se confruntă cu creşteri ale preţului energiei din cauza cererii puternice, a temerilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia şi a nivelurilor scăzute ale stocurilor de gaze, ceea ce provoacă o creştere vertiginoasă a facturilor consumatorilor, transmite Reuters.

Guvernele din Europa analizeză cum să atenueze creşterea preţurilor pentru a ajuta familiile şi industria.

”Cred că Guvernul va merge în această direcţie. Profiturile suplimentare trebuie să contribuie într-un fel la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puţin înstăriţi”, a spus Giancarlo Giorgetti, când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, aşa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creştere a preţului petrolului.

Giorgetti este membru al partidului de extremă-dreapta Liga, membru cheie al guvernului de coaliţie al lui Mario Draghi.

Liderul Liga, Matteo Salvini, care şi-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, i-a cerut celei mai mari companii de utilităţi din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta în problema facturilor pentru energie.

”Sperăm că Enel simte responsabilitatea socială de a realiza că obţin marje nebuneşti… ar trebui să pună o mână pe inimă şi să redea o parte din profit familiilor şi companiilor”, a spus el la aceeaşi conferinţă de presă.

Enel a declarat miercuri că a vândut la termen energia pe care o producea, ceea ce înseamnă că preţurile pe care clienţii săi le plătesc acum se bazează pe costul energiei stabilit cu cel puţin 12 luni în urmă.

Compania cu siguranţă nu realizează profituri suplimentare din criza energetică actuală”, a spus un purtător de cuvânt al Enel, adăugând că majorarea preţurilor la gaze a afectat negativ companii precum Enel, care au cumpărat gaze pentru a produce energie.

Și premierul Draghi a spus luni că furnizorii care au beneficiat de creşterea preţurilor ar trebui să împartă profiturile cu societatea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇