UE și-a pierdut răbdarea cu Erdogan: A venit momentul să luăm deciziile dificile în legătură cu Turcia

UE și-a pierdut răbdarea cu Erdogan: A venit momentul să luăm deciziile dificile în legătură cu Turcia

Uniunea Europeană va trebui să ia „decizii dificile” împotriva Turciei şi să încerce să obţină unanimitatea statelor membre pentru a impune sancţiuni economice, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP.

„Relaţiile noastre cu Turcia sunt la răscruce şi a venit momentul ca liderii noştri să ia decizii dificile” la summitul lor de la 24 şi 25 septembrie, a declarat el într-o dezbatere în Parlamentul European.

„Însă nu există încă un acord în privinţa sancţiunilor”, a subliniat el. Pentru a adopta sancţiuni împotriva unui stat terţ este nevoie de unanimitatea celor 27 de ţări membre ale UE.

ADVERTISING

Sancțiuni pentru Turcia și Belarus

Un set foarte vast de opţiuni, care include şi sancţiuni economice, a fost elaborat de serviciile lui Josep Borrell împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan şi a fost aprobat de miniştrii de Externe din UE la reuniunea lor de la sfârşitul lunii august de la Berlin.

"A venit momentul ca acordul politic să fie transformat în decizie formală", a declarat şeful diplomaţiei europene.

Miniştrii de Externe din UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru a concretiza decizia, însă ea este îngreunată de dorinţa afişată de cele 27 de state membre de a sancţiona de asemenea şi abaterile comise în Belarus de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

ADVERTISING

"Vrem o soluţie care să permită sancţionarea Turciei şi Belarusului în acelaşi ritm", a explicat Josep Borrell.

Ciprul a cerut această condiţionare şi blochează pentru moment orice decizie împotriva Belarusului pentru a avea câştig de cauză, potrivit unei surse diplomatice.

Marile grupuri politice din Parlamentul European s-au pronunţat luni pentru sancţiuni împotriva Turciei, iar mai mulţi eurodeputaţi care au luat cuvântul au cerut un embargou asupra vânzărilor de arme către această ţară.

"Această cerere depăşeşte competenţele mele şi pe cele ale UE. Este o competenţă naţională a statelor membre. Familiile dvs. politice vor trebui să se bazeze pe parlamentele dvs. naţionale", a adăugat el.

ADVERTISING

Dialogul continuă, dar speranțele sunt mici

Şeful diplomaţiei europene a pledat pentru continuarea dialogului cu Ankara. Însă el a recunoscut că "situaţia s-a agravat", chiar dacă Turcia şi-a retras nava sa de cercetare seismică, Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor din Mediterana de Est.

Josep Borrell consideră decizia un semn de revenire la calm, însă şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a negat luni că ar fi vorba de "un pas în spate".

Deciziile care vor fi luate luni de miniştrii de externe din UE "vor depinde de ce se va întâmpla în următoarele zile", a atras atenţia şeful diplomaţiei europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇