Turcia face exerciţii militare în largul Ciprului, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Grecia

Turcia face exerciţii militare în largul Ciprului, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Grecia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forţele armate turce vor desfăşura exerciţii militare în largul Ciprului începând de duminică, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Ankara, pe fondul tensiunii continue cu Grecia în legătură cu disputa pe tema gazului în Mediterana de Est şi al unor eforturi internaţionale de mediere, relatează dpa.

Exerciţiul, numit „Mediterranean Storm” (Furtună mediteraneană), va avea loc până joi şi va fi desfăşurat potrivit Ankarei împreună cu elemente din nordul Ciprului, administrat de „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.

ADVERTISING

Turcia avertizează Grecia: Extinderea apelor teritoriale ar putea declanşa un război

Potrivit Ministerului Apărării turc, exerciţiul anual are ca scop "îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii" între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate.

Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare de atac aerian şi de luptă,
potrivit unui comunicat.

Grecia şi Turcia, aliate în NATO, efectuează exerciţii militare rivale în estul Mării Mediterane

ADVERTISING

Erdogan: Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană

Tensiunea rămâne ridicată între Turcia şi Grecia, membri ai NATO şi vecini, ambii pretinzând dreptul de a fora în aceeaşi parte a Mediteranei de Est, despre care se crede că este bogată în resurse de hidrocarburi.

Ciprul este împărţit între sudul grec şi nordul turc nerecunoscut internaţional din 1974, când Turcia a invadat insula ca răspuns la o lovitură de stat.

Ambele ţări au efectuat exerciţii militare rivale în zona unde o navă de cercetare turcă, escortată de vase de război, efectuează operaţiuni de forare până la 12 septembrie.

NATO şi Uniunea Europeană au oferit mediere în dispută. Cu toate acestea, Ankara şi Atena nu au confirmat încă discuţii.

ADVERTISING

Erdogan spune că Turcia a descoperit resurse istorice de gaze în Marea Neagră, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇