Trump nu mai e prieten cu Netanyahu, căruia îi reproşează lipsa de loialitate pentru că l-a felicitat pe Biden

Trump nu mai e prieten cu Netanyahu, căruia îi reproşează lipsa de loialitate pentru că l-a felicitat pe Biden

Donald Trump nu mai este prieten cu fostul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu, pe care îl acuză că a dat dovadă de lipsă de loialitate atunci când l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria electorală anul trecut. ”Nu i-am mai vorbit de atunci. Să-l ia naiba!”, ar fi spus Trump, notează AFP.

Declaraţiile magnatului american au fost relatate vineri pe site-ul de informaţii Axios de jurnalistul israelian Barak Ravid, care l-a intervievat pentru o carte despre relaţiile israeliano-americane în mandatul lui Trump.

ADVERTISING

”Donald Trump şi Benjamin Netanyahu erau aliaţi politici foarte apropiaţi în cei patru ani în care mandatele lor s-au suprapus, cel puţin în public”, scrie Barak Ravit, care adaugă: ”S-a terminat”.

Jurnalistul precizează că s-a întâlnit cu Donald Trump de două ori pentru cartea sa 'Pacea lui Trump: Acordurile Abraham şi reconfigurarea Orientului Mijlociu'. De ambele dăţi, fostul preşedinte american, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea electorală, l-a criticat cu tărie pe Netanyahu, acum şef al opoziţiei în Israel.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

'Îmi plăcea Bibi. Încă îmi place Bibi. Dar îmi place şi loialitatea. Prima persoană care l-a felicitat pe Biden a fost Bibi. Şi nu doar că l-a felicitat, dar a făcut-o printr-un video', a afirmat Trump în aprilie. 'A fost unul dintre primii. Nu i-am mai vorbit de atunci. Să-l ia naiba!', a adăugat el.

Donald Trump a fost de părere că a făcut mai multe pentru Israel şi pentru Netanyahu decât oricare alt preşedinte american. El a citat retragerea Statelor Unite din acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, mutarea ambasadei americane la Ierusalim, menţinerea de forţe americane în regiune şi recunoaşterea de către SUA a suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan.

ADVERTISING

Jurnalistul israelian a vorbit din nou cu fostul preşedinte american în iulie, când Netanyahu a fost înlăturat de la putere după 12 ani. 'Îmi plăcea de el, dar era acolo de multă vreme', a spus atunci Trump.

Netanyahu a reacţionat printr-un comunicat către Axios. 'Apreciez mult importanta contribuţie a preşedintelui Trump pentru Israel şi securitatea sa', a transmis fostul prim-ministru. 'Înţeleg de asemenea importanţa alianţei solide între Israel şi Statele Unite şi, de aceea, era important pentru mine să-l felicit pe preşedintele ales', a completat Netanyahu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇