Traian Băsescu: Sunt cele mai necinstite alegeri. Devenim o țară în care administrația se face de către rezerviști

Traian Băsescu: Sunt cele mai necinstite alegeri. Devenim o țară în care administrația se face de către rezerviști

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat, duminică, despre situația politică înainte de alegerile prezidențiale, șansele candidaților previzibili, dar și despre decizia Coaliției de a intercala alegerile parlamentare cu cele două tururi ale prezidențialelor.

„Cred că sunt cele mai necinstite alegeri, mai necinstite decât cele comasate de la europarlamentare şi locale şi sunt necinstite pentru că au intercalat alegerile legislative.

De fapt, în acel moment vor fi doi oameni calificaţi în turul doi şi chemi electoratul să voteze pentru Parlament. Păi, electoratul se va îndrepta către cei doi şi va neglija orice speranţă legată de celelalte partide”, a spus fostul președinte, duminică, la Digi 24.

ADVERTISING

El a fost întrebat cine este cel mai avantajat de această situaţie. 

„Categoric PSD-ul îşi va băga om în turul doi. Probabil că la al doilea om trebuie să ne aşteptăm la doamna Lasconi sau undeva în zona suveraniştilor, dar nu cred că, spre exemplu, Simion va fi capabil să intre în turul 2. Pentru că lumea se va dumiri. Dacă mai face Şoşoacă vreo câteva ca asta din prima zi la Parlamentul European, oamenii îşi vor da seama că aceşti oameni au fost votaţi şi sunt inutili”, a afirmat Traian Băsescu. 

Întrebat dacă o vede pe Elena Lasconi, preşedintele USR, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu a replicat: „Păi încerc să o compar cu ceilalţi care sunt pe piaţă în momentul de faţă. Nu văd în afară de Ciolacu, ce are în spate un mastodont, nu văd un alt candidat care poate intra în turul doi”.

ADVERTISING

El a comentat şi şansele preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, de a intra în turul doi. 

„Nu, uitaţi-vă la Ciucă şi pe urmă după experienţele cu generali s-ar putea ca românii să se cam sature de rezervişti care au împânzit şi televiziunile şi locurile de muncă în instituţii. Peste tot rezervişti, devenim o ţară în care administraţia se face de către rezervişti. Dacă vă uitaţi, uitaţi-vă câţi îşi spun sunt general cu patru stele. Păi n-a avut România în toată istoria ei, atâtea divizii, câţi generali avem, câţi spun că sunt generali. Ce-au comandat generalii?”, a mai spus Băsescu. 

În ceea ce-l privește pe Mircea Geoană, Traian Băsescu crede că nu se va aventura să candideze la alegerile prezidenţiale, neavând un partid în spate.

ADVERTISING

„Nu cred că se va aventura într-o competiţie electorală, dacă nu va avea un partid în spate. Ori eu nu văd în momentul de faţă partidul care să-i ofere postura de candidat la funcţia de preşedinte. (...) Ca independent nu-l văd câştigând şi rămâne întrebarea cealaltă. Dacă prin absurd câştigi ca independent, ce faci după? Nu ai un suport parlamentar pentru un program pe care o să-l susţii în campanie. Ce faci? (...)  Şi eu am numit un premier, l-am numit pe Ponta şi la ce mi-a folosit. Aveau 60% în parlament, ce puteam să fac? Trebuia să respect Constituţia, să dau premierul unei formaţiuni care poate face o majoritate”, a explicat fostul preşedinte al României. 

El a recunoscut că Elena Lasconi este candidatul preferat pentru alegerile prezidenţiale şi i-a oferit un sfat preşedintelui USR: „Modestie şi poarta deschisă pentru toţi oamenii cinstiţi care ar vrea să vină alături de ea”.

Cel mai bun și cel mai rău președinte

Întrebat cine a fost cel mai bun şi cel mai rău preşedinte al României, Traian Băsescu a răspuns râzând: „Eu. Şi unul şi altul. Depinde la ce televizor vă uitaţi”.

A răspuns și la întrebarea care este omul faţă de care a greşit şi regretă. 

„E o întrebare dificilă. Am greşit faţă de atât de mulţi oameni încât... Nu am fost un om care să nu greşească. Am greşit în relaţia cu destui oameni.

Dar probabil că trebuia să găsesc o soluţie când am câştigat alegerile în Partidul Democrat şi Petre Roman nu a mai vrut să rămână în partid. Cred că acolo am făcut o greşeală. Trebuia să găsesc o soluţie. Petre Roman este cel faţă de care mă simt obligat”, a conchis fostul preşedinte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇