Traian Băsescu, amendat după ce a vorbit de ”clanuri țigănești de tip mafiot”

Traian Băsescu, amendat după ce a vorbit de ”clanuri țigănești de tip mafiot”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost amendat, miercuri, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmațiile care fac legătura între apartenența etnică și infracționalitate: „clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile”.

Colegiul director al CNCD adoptat o hotărâre prin care fostul președinte Traian Băsescu a fost amendat cu 5.000 de lei pentru afirmațiile postate care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, „grupările țigănești de tip mafiot”).

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

„Peste șase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care și le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violență greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesioniști de locuințe specializate, în neutralizarea instalațiilor de supraveghere și devalizarea locuințelor în doar câteva minute, își fac tot mai simțită prezența prin creșterea rapidă a numărului de locuințe jefuite.

Grupările de spărgători specializați în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mișcă și ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa. Grupările țigănești de tip mafiot, care încep să-și împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac și ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori.

Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe. Violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian care până acum câteva luni era o raritate. În acest timp, poliţia şi jandarmeria nu acţionează pentru că pur şi simplu nu au informaţii” - este doar o parte din textul supus analizei, pentru care fostul președinte a primit amendă din partea CNCD.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇