The Sunday Times: Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai. Rusia trimite și ea tot mai multe nave

The Sunday Times: Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai. Rusia trimite și ea tot mai multe nave

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai, în semn de solidaritate cu Ucraina şi aliaţii NATO, a relatat ziarul The Sunday Times, care citează surse din Marină.

Un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă şi o fregată anti-submarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană şi se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, potrivit The Sunday Times.

Avioane de luptă şi elicoptere Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion HMS Queen Elizabeth pentru a veni în sprijinul navelor de război din Marea Neagră.

ADVERTISING

Mobilizarea, într-o perioadă în care tensiunile au crescut între Ucraina şi Rusia, nu a fost confirmată de oficialii britanici.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev au crescut în urma unei consolidări a trupelor ruse de-a lungul graniţei şi a confruntărilor din estul ucrainei dintre armată şi separatiştii pro-ruşi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat pentru TST că guvernul lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situaţia şi a făcut apel la Rusia să detensioneze situaţia.

ADVERTISING

„Regatul Unit şi aliaţii noştri internaţionali sunt fermi în sprijinul suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale”, a fost citat purtătorul de cuvânt.

Informația vine după ce două nave de război ale Rusiei au tranzitat sâmbătă strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră, iar alte 15 vase mai mici au finalizat transferul către această mare, Moscova consolidându-ţi prezenţa navală în contextul relaţiilor tensionate cu Occidentul şi cu Ucraina.

Cele două nave de război sunt nave de acostare din clasa Ropucia, care fac parte din Flota Nordică, capabile să transporte tancuri şi să transporte vehicule blindate şi trupe în timpul asalturilor de coastă

ADVERTISING

Creşterea prezenţei navelor de război în Marea Neagră coincide cu suplimentarea trupelor ruseşti în apropierea Ucrainei, Moscova afirmând că este vorba despre un exerciţiu defensiv temporar, pe fondul escaladării luptelor în estul Ucrainei între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale ucrainene.

Relaţiile Rusiei cu Washingtonul, care a anulat săptămâna trecută desfăşurarea a două nave de război în Marea Neagră, după protestele Rusiei, se află la un nivel minim după Războiul Rece.

Totodată, Rusia a restricţionat temporar circulaţia navelor de război străine şi al altor nave de stat în apropierea Crimeii, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, acţiune condamnat de Kiev şi Washington.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇