Rusia trimite nave de război pentru manevre în Marea Neagră, în timp ce FSB a arestat un diplomat ucrainean

Rusia trimite nave de război pentru manevre în Marea Neagră, în timp ce FSB a arestat un diplomat ucrainean

Pe fondul tensiunilor reînnoite din estul Ucrainei, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre, relatează sâmbătă DPA.

Ele au trecut sâmbătă prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea, a anunţat marina, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Nu s-a anunţat iniţial cât vor dura exerciţiile.

Statele Unite au anulat anterior desfăşurarea a două nave de război către Marea Neagră în urma plângerilor Rusiei, potrivit unor surse turce.

Vineri, Ministerul Apărării rus a anunţat că anumite zone maritime din Crimeea vor fi închise mai multe luni din cauza manevrelor. Cu toate acestea, transportul maritim în strâmtoare nu este afectat, a declarat ministerul.

ADVERTISING

Uniunea Europeană, NATO şi Ucraina au criticat acţiunile Rusiei. Un înalt oficial al UE a vorbit despre o "evoluţie extrem de îngrijorătoare".

Demonstrație de forță, dar nu sunt pregătiri de război

Preocuparea internaţională creşte cu privire la escaladarea conflictului în estul Ucrainei din cauza desfăşurării trupelor ruseşti nu departe de frontiera ucraineană.

Între timp, şeful operaţiunilor militare ale Ucrainei, Serghei Naiev, a indicat că nu se aşteaptă la un nou război.

"Nu vedem nicio pregătire de atac acolo", a declarat el vineri noapte pentru televiziunea ucraineană. "De fapt, au fost înfiinţate spitale de campanie". Toate unităţile sunt în tabere, în zone de tragere, a spus el. "În limbaj militar, vorbim despre o demonstraţie de forţă", a adăugat el.

ADVERTISING

Între timp, un diplomat ucrainean a fost arestat în oraşul rus Sankt Petersburg. El a obţinut documente clasificate, ceea ce nu este compatibil cu statutul de diplomat, a anunţat serviciul federal de securitate FSB, citat de DPA.

Află și alte informații pe acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇