Tensiuni în PNL pentru că acum Cîţu l-ar vrea premier pe amicul Vîlceanu. Ministrul Finanțelor: Guvernarea se face în jurul PNL!

Tensiuni în PNL pentru că acum Cîţu l-ar vrea premier pe amicul Vîlceanu. Ministrul Finanțelor: Guvernarea se face în jurul PNL!

Biroul Executiv al PNL s-a reunit la ora 11:00 ca să stabilească mandatul cu care va merge Florin Cîţu la negocierile inițiate de Dacian Cioloș pentru refacerea coaliţiei şi susţinerea unui nou guvern.

Surse politice au declarat pentru SpotMedia.ro că sunt tensiuni în „echipa câştigătoare”, pentru că noul preşedinte PNL, Florin Cîţu, vrea sa-l propuna premier pe Dan Vîlceanu, amicul său şi omul pe care l-a lăsat în locul său la Finanţe.

Ca ministru la Finanţe, Vîlceanu s-a remarcat prin diverse gafe şi idei neobişnuite.

ADVERTISING

Sursele citate spun că preşedintele Klaus Iohannis încă nu a formulat nicio optiune de premier de la PNL, după desemnarea surpriză a lui Dacian Cioloş.

Ce ştim sigur este că, vineri, după şedinţa BEX de la PNL, va avea loc o nouă întâlnire de negociere între Dacian Cioloş (USR), Florin Cîţu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) şi Varujan Pambuccian (minorităţi).

PNL vrea propriul guvern

Luați la întrebări de jurnaliști la intrarea la ședința PNL, liderii liberali și-au reconfirmat declarativ, rând pe rând, susținerea pentru Cîțu.

Dan Vîlceanu, vehiculat pentru funcția de premier, a amintit că însuși Klaus Iohannis, la congresul PNL, a spus că nu există motive pentru înlăturarea lui Cîțu. Mai mult, el a precizat clar că noul guvern nu are cum să fie decât în jurul PNL, și a transmis USR că nu va impune niciodată ce liberali să fie sau nu în Executiv.

ADVERTISING

”Aș vrea să fie foarte clar principiul - guvernarea se face în jurul PNL. Reprezentanții PNL în Guvern sunt deciși de PNL și nimeni altcineva. Personal, spun că Florin Cîțu trebuie să rămână premierul nostru. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să se schimbe. Înțeleg dorința celor de la USR de a destabiliza PNL, dar nu se va întâmpla asta.

Susținerea se va vedea în Parlament. Și noi am crezut că dl Cioloș are susținerea acum, având în vedere că a strâns o majoritate să dea jos Guvernul, și nu are”, a spus Vîlceanu.

Întrebat cu cine poate face PNL majoritate, având vedere că nu are susținerea totală nici măcar în rândul propriilor parlamentari, Vîlceanu a răspuns: ”Cu parlamentarii României”.

ADVERTISING

Mai scurt în declarații a fost Lucian Bode, și el prezent pe bursa zvonurilor pentru funcția de premier din partea PNL.

"O să vedem decizia Biroului Executiv pentru mandatul domnului Cioloş. (...) Încă o dată, aici nu ne jucăm cu propunerile de pe o zi pe alta, eu vin de la Ministerul Afacerilor Interne, ştiu în ce situaţie critică, critică, subliniez, ne aflăm cu pandemia. Aşadar, orice întârziere, din punctul meu de vedere, nu face decât să adâncească această criză sanitară", a afirmat Bode, înaintea şedinţei conducerii PNL, întrebat dacă va fi desemnat candidat pentru funcţia de premier.

Întrebat dacă PNL ar vota un Cabinet Cioloş ca să se treacă peste actuala criză, Bode a răspuns: "Acest lucru vi-l va spune preşedintele partidului după această reuniune".

Cursa contra-timp pentru Cioloș

O primă întâlnire a liderilor USR, PNL şi UDMR a avut loc miercuri, însă nu a avut nicio concluzie, iar premierul desemnat este presat de timp, săptămâna viitoare fiind nevoit să vină în Parlament pentru a cere votul de învestitură.

Față de ziua de miercuri, când o ținea cu USR să facă alianță cu PSD și AUR, joi Florin Cîțu a zis că, dacă useriștii își recunosc greșeala, atunci ar vrea să refacă vechea coaliţie.  Iar useriștii spun că merg și cu guvern minoritar în Parlament, în timp ce pe surse se vorbeşte despre o depunere de mandat din partea lui Dacian Cioloş şi o nouă desemnare de la Cotroceni în persoana unui alt lider PNL, nu tot Florin Cîţu.

Totuşi, aseară, Dacian Cioloş a catalogat drept „utopic” să se vorbească acum despre un alt prim-ministru, de la PNL, pentru că deocamdată există un premier desemnat, menţionând că liberalii cer USR să prezinte scuze pentru trecut, dar nu propun soluţii pentru situaţia de criză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇