Ministrul Finanțelor susține plafonarea contribuției la sănătate pentru cei cu salarii mari

Ministrul Finanțelor susține plafonarea contribuției la sănătate pentru cei cu salarii mari

Ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, susține că este necesară plafonarea contribuției pentru asigurarea de sănătate (CASS), deoarece angajații cu salarii mari ajung să plătească mult mai mult decât aceia cu salarii mici, dar beneficiază cu toții de aceleași servicii medicale în sistemul de stat.

"Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital”, a declarat Vîlceanu, în emisiunea Ora de Profit.ro.

”Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a anunţat Vîlceanu, conform Profit.ro.

Acesta a mai vorbit și despre eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii.

"Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri - eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii - sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România - taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi", a spus Vîlceanu.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇