Drulă spune în ce condiții ar fi Cioloș dispus să-și depună mandatul. Așteaptă însă o implicare mai mare de la Iohannis (Video)

Drulă spune în ce condiții ar fi Cioloș dispus să-și depună mandatul. Așteaptă însă o implicare mai mare de la Iohannis (Video)

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a vorbit despre negocierile duse în acest moment pentru refacerea coaliției de guvernare. El a spus că principalul scop al USR este să dea României un guvern și pentru a face asta crede că Dacian Cioloș ar fi dispus inclusiv să-și depună mandatul și să susțină un premier PNL, altul în afară de Florin Cîțu.

Drulă spune că respinge scenariile în care Klaus Iohannis ar fi jucat la cacealma cu desemnarea lui Cioloș și spune că s-ar aștepta la mai multă implicare din partea șefului statului.

”Noi ne-am asumat această propunere de premier când nu voia nimeni. Eu nu cred că președintele unui stat poate să joace cacealma. Sau nu vreau să cred asta. Sincer, da (aștept o mediere în negocieri din partea lui Iohannis - n.red.), pentru că este și rolul constitutțional, așa cum înțeleg eu Constituția.

ADVERTISING

Știm foarte bine, nu e un secret, influența pe care o are în PNL, unde este foarte respectat, foarte ascultat. În logica în care această propunere este una serioasă, și e singura pe care vreau să merg, președintele poate face niște pași. Nu văd de ce PNL ar refuza propunerea președintelui, care este Dacian Cioloș”, a spus Drulă, miercuri seara, la TVR 1.

Întrebat dacă a fost discutat scenariul depunerii mandatului, fostul ministru a spus că USR e dispus să facă și acest lucru pentru deblocarea situației și rezolvarea crizei.

”A fost întrebat și dl Cioloș despre asta și a spus că e o decizie pe care încă urmează să o luăm. Părerea mea e că nu ne putem juca cu mandate. Dacă ar exista din aceste negocieri un pas de deblocare, adică să se refacă coaliția, dar cu un alt premier… Eu cred că da, pentru că scopul nostru e să facem un guvern și asta ar fi o variantă de deblocare.

ADVERTISING

Dar, altfel, dacă aceste discuții nu se concretizează, până la urmă trebuie să facem niște pași și în logica constituțională. Președintele a propus un premier, acesta își alcătuiește lista miniștrilor, un program și îl supune Parlamentului. Nu scrie că premierul desemnat are niște discuții după care predă mandatul înapoi, așa, ca pe un tichet pe care l-a luat pentru câteva zile”, a răspuns vicepreședintele USR.

El a fost întrebat și ce compromisuri este dispus partidul să facă, mai ales în ce privește redesenarea schemei guvernamentale.

”Compromisurile care nu compromit sunt o parte naturală. Nu poți obține întreaga agendă. Încercăm să obținem cât mai mult pentru alegători, nu pentru noi. Dacă Dacian Cioloș e premier, evident că vom avea și o rediscutare de portofolii”, a spus Drulă, primind apoi întrebarea dacă ar fi dispuși să taie de pe listă nume, așa cum și ei cer excluderea lui Florin Cîțu.

ADVERTISING

”Noi avem un motiv foarte bun, nu e o chestiune de orgolii. Florin Cîțu, ca premier, a dat un rateu. Lumea n-a văzut, dar în toate lunile acelea 8 au existat foarte multe lucruri în spatele ușilor. Un premier de coalitie e un premier al tuturor partidelor, nu e premierul unui singur partid”, a adăugat Cătălin Drulă.

Despre discuții cu PSD și AUR, Drulă spune că liberalii ar trebui să renunțe la acest discurs, pentru că nu sunt credibili.

”De o lună de zile asistăm la acest truc retoric despre triada USR-PSD-AUR. I-aș sfătui chiar și pe consultații celor de la PNL să înceteze un pic cu asta pentru că nu prinde la oameni. Oamenii știu că suntem la spectrul opus față de AUR, cu PSD ne-am luptat ani de zile și mai au de reformat până să ajungă un partid social democrat autentic”, a conchis Drulă.

El a adăugat însă că asta nu înseamnă că, dacă se ajunge la situația în care USR merge în Parlament cu soluția guvernului minoritar, nu ar trebui să primească susținere, mai ales având în vedere că nu au existat alte propuneri concrete la Cotroceni.

”Era minunat dacă aveam 55% în Parlament, pentru că eu chiar cred că avem oameni buni care pot da rezultate pentru țara asta. Pentru că asta e de fapt miza, nu puterea în sine. Altfel, cred că e bine să mergem și în logică constituțională și toate forțele politice, dacă nu au vrut să intre la guvernare, au ocazia să voteze sau nu acest guvern”, a încheiat Drulă.

Tema zilei: Dacian Cioloș a avut prima discuție cu liderii din coaliție despre noul guvern

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇